Jól fogynak a használt termékek

Vágólapra másolva!
Az utóbbi években megélénkült a használt cikkek piaca, miközben az új termékek forgalomnövekedése megtorpant - írja a Népszabadság. A KSH adatai szerint 2006-ban a használtcikk-üzletek forgalma az addigi stagnálás után ugrásszerűen, 19,5 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Tavaly a karácsonyi szezon előtti őszi hónapban szinte az összes kereskedelmi ágazat teljesítménye lejtmenetben volt, kivéve a használt cikkekét, amelyek forgalma 17 százalékkal nőtt egy év alatt. A használt cikkeket árusító üzletek piaci részesedése ennek ellenére papíron meglehetősen szerény: 2006-ban 32 milliárd forint, 2007 októberéig pedig 37 milliárd folyt be ebből a tevékenységből, ami eltörpül a használtként is értékesített termékkategóriák - ruházat, bútor, elektronikai cikk és könyv - ezermilliárdot túllépő forgalmához képest. Piaci vélekedések szerint azonban az átlagos számlaadási fegyelmet és a használt műszaki cikkek internetes kereskedelmének méretét alapul véve akár százmilliárd körüli használtcikk-forgalomra is lehet tippelni.

Míg 2006-ban a legálisan árult használt ruhanemű forgalma 395 milliárd forint volt, ugyanabban az évben 4,3 milliárd forint értékben hoztak be használt ruhaneműt külföldről - elsősorban Hollandiából, kisebb részben Angliából és Németországból. A piaci szereplő szerint a turik forgalma valamelyest csökkent is. A megszorítások miatt visszaesett forgalomban a jó vásárlóerejű vevőiket elszipkázzák az outletek, ugyanakkor a kínai tömegtermékek dömpingárával a turkálók egy jó része nem tud versenyezni.

A használtcikk-piac nagyobb része a számítástechnikai és egyéb elektronikai termékek forgalma. Több belvárosi használtműszakicikk-kereskedő ugyanakkor azt mondja, hogy az áruhitelekkel taroló nagy kereskedelmi láncok és az internetes kereskedők mellett egyre kevesebb számukra a levegő. A használtszámítógép-piacon a legkelendőbb portékák a külföldről behozott 2-3 éves, márkás számítógépek. A hazai piac nagy mennyiségben vesz fel nyugatról származó márkás hardvereket, miután az ottani fogyasztók ezeket két-három évenként lecserélik. Hasonló a helyzet a használt bútorok piacán.