Fundamenta: rekorderedmény 2007-ben

Vágólapra másolva!
A terveket mintegy kétszeresen, a megelőző évi eredményt pedig több mint négyszeresen meghaladó, 850 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta a tavalyi évet a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. - ismertette a cég eredményeit Gergely Károly. Az elnök-vezérigazgató értékesítési sikereivel indokolta a kedvező eredményeket.
Vágólapra másolva!

Az eredmény-növekedéssel együtt javult a hatékonyság és a cég a - kétszereplős - piac kétharmadát tudhatja magáénak. Gergely Károly az idei tervek között említette az eredmény további növelését és a piaci ütem feletti növekedést.

Idén Gergely Károly jó eredménynek tartaná az értékesítés 20-30 százalékos bővülését és az 1,2-1,3 milliárd forintos eredményt. Tavaly 143 500 új szerződést kötöttek az ügyfelek a Fundamentánál, 307 milliárd forint értékben. Ez a dadarabszámot 12,3, a szerződéses összeget tekintve pedig 7,3 százalékos növekedés, ami lényegesen elmaradt a - 2006-os, 76 százalékos növekedést alapul vevő, végül túlzottan optimistának bizonyuló - 40 százalék körüli tervtől.

Az egy szerződésre eső összeg tavaly 2,14 millió forint volt, egy évvel korábban 2,23 millió forint. A társaság tavaly 535 ezer betétszerződést kezelt, a növekedés egy év alatt 11,7 százalék volt, a 936 milliárd forintos szerződéses összeg 26,2 százalékkal bővült.A betétállomány 129,4 milliárd forintra nőtt, 32,7 százalékkl haladva meg az egy évvel korábbit.A hitelezett ügyfelek száma 44 ezer, akik mintegy 15 milliárd forint összegű hitelt vettek igénybe.

A Fundamenta személyi bankár hálózata tavaly mintegy 55 milliárd forint értékben közvetített jelzáloghiteleket, az aktív üzletkötők létszámát a Fundamenta, a tervek szerint a 2007-es 1400 főről 2008 végére 1700-ra növeli. Az online értékesítésben tavaly 1,75 milliárd forint szerződéses összegben született üzlet, a megelőző évi 849 millió forintot követően.A lakástakarék-pénztári termékek előnyei közé sorolta Gergely Károly a stabilitást, mint mondta a konstrukció zárt, nem érintik a hektikus piaci folyamatok.

Mivel a termék betéti kamata és az állami támogatás fix, a hozam biztos és adómentes. A lejáró lakástakarék-pénztári szerződések esetében felvett hitel kamata ugyancsak fix és az 5,1-5,2 százalék közötti THM a futamidő egészére érvényes, ráadásul az elmúlt két évben még a legalacsonyabb kamatozású, svájci frank alapú lakáshitelek thm-je is magasabb volt.