A Tescónál vizsgálódik a versenyhivatal

Vágólapra másolva!
Erővel való visszaélés ügyében vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal a Tescónál, a Multinacionális Cégek Károsultjainak Egyesülete által tett vizsgálati kérelem alapján - írja a Napi Gazdaság. A panaszos beszállítói vállalkozás vezetője szerint csődbe ment cégével 2003 óta folyamatosan "kibabrált" a Tesco.
Vágólapra másolva!

A vállalkozás egy nemzetközi pályázat elnyerését követően olyan szerződéseket volt kénytelen aláírni, amelyek ellehetetlenítették cége pénzügyi helyzetét - állítja a kérelem beadója. Végül 2006-ban felmondta a magyar Tescóval kötött szerződést, miután azt kérték tőle, hogy az előállítási költségszint alatt még 20 százalékos kedvezményt is adjon. A Gazdasági Versenyhivatal a szerződéskötési gyakorlatot vizsgálja.

A Tesco nem érzi magát vétkesnek az ügyben - mondta a lapnak a multi képviselője. Úgy tudják, hogy a vizsgálati kérelmet egy nemzetközi pályázati szerződés miatt adták be. A pályázatot nem a magyar cég írta ki, így nem logikus számukra a magyar Tesco vizsgálata. A panaszos szerint viszont logikus, mert a magyar cég is tisztességtelenül járt el vele szemben, ugyanakkor ő személy szerint nem a magyar leányvállalatot, hanem a Tesco-csoportot hibáztatja, amely felülről ugyan úgy tűnik, hogy irányítja az érdekeltségeit, de sok esetben szabad kezet ad a vállalkozásainak, amelyek rendre felülírják a beszállítói szerződéseket vagy egész egyszerűen nem veszik figyelembe a tenderdokumentációt. A mostani eset precedens értékű lehet, ha a hivatal szabálytalanságot talál.