Sokat erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint a bankközi devizapiacon kedden. Délután négy órakor 262,90/263,00 forinton jegyezték az eurót a hétfő délutáni 263,40/60 után.
Vágólapra másolva!

A forint már reggel erősödéssel nyitott, az euróval szembeni árfolyama 264-ről rövid idő alatt 262,30-ig jutott, egy átmeneti időre veszteségbe fordult és onnan folytatta erősödését. A kereskedők szerint a forint árfolyamának ingadozására továbbra is számítani lehet, mivel a piac kamatemelésben érdekelt oldala gyengítéssel próbálhatja meg kikényszeríteni azt.

A főbb európai tőzsdeindexek emelkedése, az euró erősödése a dollárral, a jennel és a svájci frankkal szemben jellemezte a kereskedési napot, ami pozitív hangulatot keltett a piacon, s ezt erősítette tovább, hogy az amerikai tőzsdék is nyereséggel nyitottak. A feltörekvő devizákkal szembeni kockázatvállalási hajlandóság javulóban van, ami a forint árfolyamának alakulásában is éreztette hatását - mondták kereskedők az MTI-nek.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a forint sérülékenyebb a térségbeli devizáknál, mivel a magyar befektetési konstrukciókat a jelentősen javuló makrogazdasági egyensúlyi helyzet ellenére is kockázatosabb kategóriába sorolják az elemzések, így magasabb kockázatot áraz be a piac. Alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóság esetén a forint befektetési eszközöket erősebb eladási nyomás éri mint a cseh vagy lengyel eszközöket.

A piacon az inflációs kilátások tükrében szinte biztosra veszik az MNB kamatemelését februárban, sőt a Goldman Sachs az év végéig 8,00 százalékos alapkamat fennmaradásával számol és év közben még ennél magasabbat is elképzelhetőnek tart. A kamatemelés "beárazása" miatt annak elmaradása a forint komoly gyengülését okozhatja.A dollárt délután négy órakor 180,20/30 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, ami a forint jelentős erősödését mutatja a hétfői 183,45/55 forintos jegyzéshez képest.