Pécsre hozza a porcelángyártást az IKEA?

Vágólapra másolva!
A Távol-Keletről Európába telepítené a kontinensen forgalmazott porcelánok gyártását a svéd Ikea. Az évente mintegy 4 milliárd forintos megrendelést jelentő tender magyar befutója a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra lehet - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A Távol-Keletről Európába telepítené a kontinensen forgalmazott különböző porcelánok gyártását az Ikea. A világ egyik legnagyobb bútor-, valamint lakásfelszerelés-gyártója és -forgalmazója még 2007-ben írt ki egy úgynevezett belső tendert évente háromezer tonna porcelán gyártására. A tucatnyi jelentkező közül mára négyen maradtak versenyben. Egy portugál, egy török és egy román gyár mellett a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. Hock Tibor, a társaság kereskedelmi igazgatója - bár a részletekről egyelőre nem kívánt nyilatkozni - lapunk információit megerősítve elmondta, azt követően kerültek a négy esélyes közé, hogy az Ikea átvilágította a manufaktúrát. Sőt tavaly már mintegy 40 millió forint értékű terméket szállíthattak is a világcégnek.

Az Ikea nem kívánt részletekkel szolgálni az ügyről, tekintettel arra, hogy a projektről semmilyen szinten nem született döntés, ezért bármilyen információ félrevezető lehet.

A Zsolnay azonban bizakodik, úgy vélik, a döntésnél többek között az adott cég szakmai felkészültsége és múltja mellett figyelembe veszik a logisztikai adottságokat is. Hock közölte, nagyon bíznak abban, hogy a márciusban várható döntés kedvező lesz számukra, s ezzel megalapozhatják a pécsi önkormányzat tulajdonában levő, immár évek óta piaci gondokkal küzdő veszteséges gyár jövőjét. A kereskedelmi igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, az Ikea esetleges megrendelése sem szoríthatja háttérbe a hagyományos kézi munkával előállított Zsolnay termékek gyártását, hiszen azok egymástól elválasztva készülnének.

A jelenlegi gyárterület keleti részén, az új, a jelenleginél jóval kisebb, ám sokkal hatékonyabban működtethető manufaktúra mellett épülne fel a kizárólag az Ikea-nak termelő üzem is. Az előzetes - de már az Ikea-val is egyeztetett - tervek szerint a zöldmezős beruházás költsége 3 milliárd forint, amelyből 2 milliárdot korszerű gépek, eszközök, valamint gyártósorok beszerzésére költenének. Az Ikea ennek mintegy 40 százalékát - a jelenlegi tárgyalások szerint 800 millió forintot - finanszírozna. Az Ikea ezt spekulációnak minősítette, ugyanis még erről sem született döntés.

Az egymilliárd forint értékű, döntően infrastrukturális fejlesztést a Zsolnay Kulturális Negyedre szánt 11 milliárd forintból teremtenék elő - olvasható a Napi Gazdaságban.