Az utolsó negyedév javított a Richter profitján

Vágólapra másolva!
A Richter 35,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el 2007-ben, ez 27,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A belföldi eladások visszaesése, az új adófizetési kötelezettségek, továbbá a forint dollárral szembeni jelentős erősödésének a pénzügyi eredményre gyakorolt kedvezőtlen hatása mérsékelte a társaság eredményét.
Vágólapra másolva!

Az utolsó negyedévben elért mintegy 10 milliárd forintos nettó profit kismértékben meghaladta ez elemzők várakozását, és csökkentette a hamrmadik negyedév végén még közel 40 százalékos nyereség lemaradást 2006-hoz képest.

A Richter 171,2 milliárd forint árbevételt ért el a tavalyi évben, ami forintban változatlan, dollárban számítva viszont 14,7 százalékos növekedést jelentett 2006-hoz képest. Az átlagnál jobb teljesítményt a FÁK és az USA piacain ért el a társaság. A magyar piacon viszont kedvezőtlen árfolyamváltozásokkal (a dollár jelentős gyengülése a forinttal szemben) és nehezen kezelhető gazdasági és piaci körülményekkel szembesült Magyarországon.

A 2007-es évben a magyar piacon 31,1 milliárd forint árbevételt ért el a Richter, ami 14,0 százalékos visszaesést jelentett. Az eredményt jelentősen befolyásolták az új támogatási rendszer által kiváltott áprilisi, júliusi és októberi árcsökkentések. Az értékesítést kedvezőtlenül érintette, hogy a vizsgált időszak végén a nagykereskedői és patikai készletek némiképp csökkentek a 2008. január 1-jével hatályba lépő újabb árcsökkentésekre való felkészülés miatt - áll a Richter kedden publikált gyorsjelentésében.

Az exportból származó árbevétel tavaly 764,6 millió dollár volt, ami 19,0 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest. A FÁK régióban 356,4 millió dollár volt az értékesítés, ez 19,6 százalékkal magasabb a bázisnál. Az EU térségbe irányuló eladások euróban mérve 11,5 százalékkal emelkedtek 2007-ben. Az USA piacán a cég árbevétele dollárban mérve 18,6 százalékkal bővült.

A Richter üzleti eredménye 35,1 milliárd forint lett, ez 25,6 százalékkal alacsonyabb az előző évben elért összegnél. Dollárban számolva a visszaesés 14,6 százalékot tett ki.

A teljesrészvényszámra vetített egy részvényre jutó eredménya rendkívüli és az egyszeri tételek nélkül számítva 2007-bdn 1924 forint volt, ami 27,7 százalékos csökkenést jelent a 2006-os évhez képest.