Szélerőmű-építési lázban ég a világ

Vágólapra másolva!
Soha annyi szélerőművet nem építettek korábban, mint tavaly - ebben bizonyára az olaj drágasága is fontos motivációt jelentett. Világszerte 20 ezer megawatt új kapacitást hoztak létre, a fejlesztésben az Amerikai Egyesült Államok, Spanyolország és Kína járt elöl - derül ki a Globális Energia Tanács (GWEC) jelentéséből. Közben Magyarország erősen korlátozza a szélkerekek építését.
Vágólapra másolva!

A tavalyi építési láznak köszönhetően a világ összes szélerőmű kapacitása 94 112 megawatt, ami több mint 70 országban működik. A tavalyi rekord a brüsszeli székhelyű GWEC legszebb várakozásait is meghaladta.

Az USA is rekordot jelentett a tavalyi évből, amikor is 5244 megawatt kapacitást adtak át. Ez az összes 2007-ben létesített villamosenergia-termelő erőforrásnak majd' egyharmadát jelenti, és több mint kétszerese a 2006-os számnak. Így egy év alatt 45 százalékkal 16 800 megawattra bővült az Államok szélerőmű kapacitása, és ha a trend folytatódik, akkor 2009 végére átveszi a vezető szerepet a szélenergia területén Németországtól. Kína sem teljesített rosszul, 3449 megawattos kapacitásbővülése 156 százalékos növekedést jelent, és ezzel az ötödik az alkalmazott szélenergia kapacitások világranglistáján 6000 megwattos teljesítménnyel. A kínai megújuló energia szövetség (CREIA) jelen növekedési folyamatokon alapuló előrejelzése szerint 2015-re az ország elérheti az 50 000 megawatt beépített kapacitást.

A második legnagyobb bővítés Spanyolországban volt, ahol 3515 megawattal nőtt a szélkerekek teljesítménye. Összességében 15 000 megawatt szélenergia-kapacitással rendelkezik a mediterrán ország. Európában összességében 8662 megawattal bővült a kapacitás tavaly, és év végére elérte az 57 135 megawattott. Mindez azt jelenti, hogy Európában az összes új áramtermelő erőműnek a 40 százaléka szélkerék, amelyek évente körülbelül 90 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesítik az öreg kontinenst.

A működő szélerőműveket tekintve Németország a világelső 22 300 megawattal, amit az USA (16 800 megawatt), Spanyolország (15 100 megawatt), India (8000 megawatt) és Kína (6100 megawatt) követ.

Magyarország kivétel

Magyarországon 2010-ig 330 megawattos kapacitáskorlátozás van érvényben a szélenergiára, vagyis addig nem épülhet több szélmalom (összehasonlításul: a Paksi Atomerőmű kapacitása csaknem 2000 megawatt); ráadásul ennek eddig csak nem egészen a negyede valósult meg. Ezenkívül a már üzemelő berendezésekre termelési korlátot is előírnak. Egy évben egy szélerőmű a támogatott árú átvétel keretében csak egy meghatározott mennyiségű villamos energiát adhat hálózatra. Mindezt a centralizált villamos energia rendszer szabályozhatatlanságával magyarázzák az itthoni döntéshozók, megoldást egy tározós erőmű vagy a rendszer decentralizálása jelenthetne. A független szakértők viszont a hagyományos energialobbi befolyását sejtik az egy helyben toporgás mögött.