Olcsóbb mobilnetet sürget az EU

Vágólapra másolva!
Az európai mobiltársaságoknak csökkenteniük kell a szöveges üzenetküldés és az internet-hozzáférés árát a külföldön tartózkodó ügyfeleik számára, vagy rendszabályozással nézhetnek szembe. Brüsszel drámai árcsökkentést vár a mobiltársaságoktól.
Vágólapra másolva!

Egy sms elküldése jelenleg közel 180 forintba kerül külföldről, és egy megabájt adat továbbítása majdnem 1500 forintba kerül mobiltelefonról. Egyes társaságok már elkezdték csökkenteni a tarifákat, így például a Vodafone is. A szolgáltatók az árak gyors csökkentését ígérték, kiváltképp a mobil-internet hozzáférésekét.Ez egy igencsak új szolgáltatás, amelyben a fejlesztések mellett a növekvő népszerűség is az árak gyors mérséklődése felé hat.

Az uniós figyelmeztetést várhatóan Viviane Reding, az információs társadalomért felelős EU-biztos jelenteti majd be, aki a GSM Mobil Világkonferencián beszél Barcelonában. Az iparágtól "drámai árcsökkenést" vár a biztos, nyilatkozta a találkozó előtt a BBC-nek. "Ha a társaságok megteszik, amire állításuk szerint képesek, akkor az uniós lépések természetesen nem lesznek súlyosak" - fogalmazta meg diplomatikusan a retorzió lehetőségét Reding.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága tavaly májusban határozta el a roamingdíj csökkentését, amelynek értelmében gyakorlatilag a korábbiaknak a felére csökkentett tarifákkal használhatók a mobiltelefonok a külföldi tartózkodáskor a múlt nyár óta. A szabályozás értelmében a fogyasztók számára a szolgáltatók által kötelezően ajánlott eurótarifa percdíja (áfa nélkül) külföldi híváskezdeményezés esetén nem haladhatja meg a 49 eurócentet (mintegy 122 forint), a hívásfogadásé pedig a 24 eurócentet (mintegy 60 forint). A nagykereskedelmi ár előírt csökkenése nyomán a kiskereskedelmi is mérséklődik: jövőre 46, illetve 22, egy évvel később 43, illetve 19 centre.