Miskolc megvenné a városi fűtőerőművet

Vágólapra másolva!
Miskolc nem akarja elfogadni, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. nem a városnak, hanem másnak értékesítené a többségi tulajdonában lévő Miskolci Fűtőerőmű (Mifű) Kft.-ben lévő 75 százalékos részesedését. A Fidesz városi frakciója emiatt a miniszterelnökhöz fordul, és rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, ez utóbbival az MSZP vezette közgyűlés is egyetért.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat párthovatartozástól függetlenül döntött így, mivel a városnak ez volt az érdeke - mondta Szinay Attila, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón. Káli Sándor polgármester tájékoztatása szerint Miskolc önkormányzata január 11-én rendkívüli közgyűlésen döntött arról, hogy elővásárlási jogával élve megvásárolná a Magyar Villamos Művektől (MVM) a cégnek a Mifű-ben lévő többségi tulajdonát. Ezzel Miskolc lenne az első nagyváros, amely saját kezébe veszi energiaellátásának nagy részét. Miskolc az üzletrészért 4,2 milliárd forintot kínált fel.

Közben az MVM arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a Mifű-ben lévő üzletrészét eladta az Elmib Energetikai Szolgáltató Zrt.-nek 4,4 milliárd forintért. Szinay Attila tájékoztatása szerint az MVM bejelentette, hogy a közötte és az Elmib Zrt. között 2007. december 21-én kelt adásvételi szerződést módosították, eszerint 200 millió forinttal megnövelték a vételárat, amelyet azonban csak az Elmib Zrt. tulajdonában lévő gazdasági társaság üzletrészével lehet kiegyenlíteni. A képviselő szerint nyilvánvaló, hogy ez utóbbi feltétel a Mihő Kft részéről teljesíthetetlen, ami egyértelműen azt bizonyítja, hogy az adásvételi szerződés módosításának célja a Mihő Kft. elővásárlással történő belépésének megakadályozása.

Az MVM ezen tulajdonosi magatartása nagy mértékben sérti az önkormányzat érdekeit, veszélyezteti 32 ezer miskolci lakásban élő csaknem százezer ember biztonságos, kiszámítható és profitérdekeltségektől mentes hőszolgáltatását - fogalmazott Szinay Attila.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz miskolci önkormányzati frakciója a miniszterelnökhöz fordul, hogy Gyurcsány Ferenc hasson oda: az MVM tartsa be a hatályos jogszabályokat, és Miskolc illetve a Mifű Kft.-ben kisebbségi tulajdonos, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. élhessen elővásárlási jogával.

Miskolc hőenergia-termelésének megújítására még 2001-ben írt ki pályázatot a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. A tendert az MVM nyerte, amely többségi részesedéssel közös céget hozott létre a Mihő-vel.

A több mint 16 milliárd forintból elkészült kombinált ciklusú, 50 megawatt teljesítményű fűtőerőművet az elmúlt év decemberében adták át üzemeltetésre. Nem sokkal ezt követően az MVM eladásra kínálta fel üzletrészét, amelynek megvételéről döntött az önkormányzat rendkívüli, zárt ülése, csak éppen az MVM ezt megelőzően már értékesítette.

Káli Sándor (MSZP) polgármester az MTI-nek azt mondta: Miskolcnak érdeke a saját erőmű, az üzemeltető társaságtól az MVM tulajdonát mindenféleképpen szeretnék megvenni, a villamosművekkel ezért folytatják a tárgyalásokat.