Kamatemelésre spekulálhatnak a devizapiacon

Vágólapra másolva!
A magyar miniszterelnök lemondásáról keringő pletykák egyértelműen rátettek egy lapáttal az elmúlt napok forintgyengülésére. A forint bizonytalansága rövid távon fennmarad, később azonban inkább a forint visszaerősödését várható. Ugyanakkor nem árt az óvatosság, mert kamatemelési spekulációk is hajthatják felfelé az árfolyamot. Ebben a helyzetben a rövid pénzügyi instrumentumok kaphatnak nagyobb hangsúlyt a befektetések között.
Vágólapra másolva!

Tizenhat hónapja nem látott gyenge szintre - 265 forint fölé - süllyedt a magyar valutának az euróval szembeni jegyzése a bankközi forintpiacon. A rég látott mélyrepülésre nem könnyű egyértelmű magyarázatot találni, több ok is állhat a háttérben - közöttük az amerikai, illetve világszintű recessziótól való tartás, a miniszterelnök és pénzügyminiszterének távozásáról felröppent pletykák, vagy a magyarországi kamatemelési várakozások. A kilátások egyelőre nagyon bizonytalanok.

Nehéz rációt találni abban, hogy miért pont napokban gyengült jelentősen a forint - mondta az [origo]-nak Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Szerinte a múlt év közepe óta tartó egy amerikai gazdasági válságtól való félelem miatt bármikor előfordulhat a régióbeli valuták hirtelen gyengülése, de a mostani gyengülésnek nincsen semmi gazdasági indoka. A forint hirtelen szerdai gyengüléséhez a miniszterelnök és pénzügyminiszter lemondásával kapcsolatban elterjedt pletykák is hozzájárultak.

A következő napok árfolyammozgására nem mert előrejelzést adni az Erste Bank elemzője, hosszabb távon azonban úgy véli, hogy ismét visszaáll 252 és 260 forint közé az euró árfolyama a devizapiacon. Az amerikai gazdasági visszaesésétől való félelem miatt azonban úgy gondolja, hogy a következő hónapokban is bármikor kiléphet ebből a sávból az árfolyam.

Fennmarad a bizonytalanság

Nyeste szerint a bizonytalan helyzet még legalább félévig fennmarad. Ahhoz ugyanis, hogy a tőke-és devizapiaci szereplők megnyugodjanak, azt kell látniuk, hogy az idei I. és II. negyedévben megfelelő mértékben bővül az Amerikai Egyesült Államok gazdasága. Addig nem lehet tudni, hogy a jelzálogpiaci és ingatlanpiaci válság milyen hatást gyakorol az amerikai gazdaság egészére.

Ilyen tőkepiaci helyzetben az elemző szerint rövid távú befektetésekben, pénzpiaci alapokban és rövid futamidejű kötvényekben érdemes gondolkodni, a kötvénypiacon és a részvénypiacon ugyanis egyaránt bármikor előfordulhat hirtelen jelentős árfolyamcsökkenés. Hosszabb futamidejű kötvényekben és részvényekben azoknak a kockázattűrő befektetőknek érdemes gondolkodni, akik legalább 1-1,5 évig is nélkülözni tudják befektetett pénzüket.

Szorulhatnak a devizahitelesek, lassulhat a fogyasztás

Ha az euró árfolyam 250 és 270 forint között van, az nem veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását, a devizahitelek felvevőinek azonban komoly nehézséget okozhat egy 270 forintot megközelítő árfolyamszint kialakulása - állítja Bartha Attila, a Kopint-Tárki kutatási igazgatója. Szerinte a forint tartós gyengülésének makrogazdasági következményei is lehetnek.

A kutató ugyanis úgy véli, hogy a magyar gazdaság jelenlegi lassú növekedése, a reálbérek csökkenése és munkanélküliség növekedése mellett jelentősen megnőhet a devizahiteleiket törleszteni nem tudó adósok aránya, ami társadalmi feszültségeket okozhat. A magasabb törlesztőrészletek miatt pedig a csökken a háztartások fogyasztása, ami lassítja a gazdaság növekedését. Bartha Attila szerint könnyen előfordulhat, hogy kutatóintézetüknek csökkenteni kell majd a bruttó hazai termék (GDP) idei évi 2,5 százalékosra várt előrejelzésüket.

A forint jelenlegi gyengülését egyértelműen az amerikai gazdaság lassulásától való félelem okozza, de magyarországi tanulságai is vannak - hangsúlyozza Bartha Attila. Érdemes volt a legutolsónak tűnő pillanatban megkezdeni az államháztartás és fizetési mérleg hiányának csökkentését. Enélkül ugyanis még jelentősebb lehetne a nemzeti valuta gyengülése. A kutatási igazgató szerint a jelenlegi forintgyengülés is bizonyítja, hogy célszerű az euró mielőbbi bevezetésre törekedni, ugyanis akkor nem veszélyeztetné az ország gazdasági társadalmi helyzetét a nemzeti valuta árfolyamának ingadozása.

Az euro/forint jegyzése

Forrás: [origo]

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter szóba került távozásáról a kutató elmondta: az ország pénzügyi egyensúlyának megteremtése még folyamatban van, ezért minden olyan pletyka alkalmas a forint árfolyamának jelentős befolyásolására, amiből ennek folyamatnak a bizonytalanná válására lehet következtetni, függetlenül attól, hogy azok mennyire megalapozottak.

Szigorításra spekulálnak?

Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc lemondásának híresztelése áll az elmúlt két nap komolyabb forint leértékelődésének hátterében - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Török szerint viszont ennek a pletykának nem sok valóság alapja lehet, ezért arra számít, hogy a magyar deviza árfolyama hamarosan visszatér a 260 forintos euró árfolyam alá.

Török szerint elképzelhető, hogy bizonyos érdekeket szolgál a piacon elterjesztett pletyka, illetve azt sem lehet kizárni, hogy néhány szereplő a kamatemelésre szeretné rábírni a Magyar Nemzeti Bankot. Ez utóbbinak sincs sok realitása Török szerint, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Romániában már emeltek kamatot az elmúlt időszakban, és a magyar gazdaság helyzete a régióban leginkább ehhez a gazdasághoz hasonlít.

Fundamentális alapon azonban a jelenlegi árfolyam már nem reális a Raiffeisen elemzője szerint, ezért inkább a forint erősödésére lát nagyobb esélyt.

Medgyessy szelleme kísért

A világgazdaság lassulástól való félelemmel, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter távozásról szóló pletykával, valamint a magyarországi kamatemelési várakozásokkal magyarázta a forint szerdai és csütörtöki hirtelen és erős gyengülést Barcza György a K&H Bank vezető elemzője. Szerinte a három tényező közül a egyre inkább az utolsó lesz a meghatározó és az azzal kapcsolatos híreken múlik, hogy miként alakul a forint kurzusa.

Barcza emlékezetett rá, hogy 2004-ben Medgyessy Péter, akkori miniszterelnök távozáskor összesen 5 forinttal emelkedett az euró árfolyama, most pedig két nap alatt több, mint 8,5 forinttal nőtt az uniós valuta értéke. Szerinte ez önmagában bizonyítja, hogy más tényező is jelentős szerepet játszik a forint gyengülésben.

A K&H Bank vezető elemzője szerint a forint szerdai gyengülését még a nemzetközi tőkepiaci hangulat és a politikai pletykák okozták elsősorban, csütörtökön viszont már a jegybanki kamatemeléssel kapcsolatos várakozások felerősödése, s a következő hetekben ez válik meghatározóvá. Az utóbbi napokban ugyanis a pénzpiaci kamatok 0,3-0,4 százalékkal a 7,5 százalékos jegybanki kamatok fölé emelkedtek, így a monetáris tanács csak 0,5 százalékos kamatemeléssel lesz képes megszüntetetni a kamatemelési várakozásokat.

Egy évre visszatekintő árfolyam

Forrás: [origo]

Barcza György szerint a monetáris tanács következő kamatdöntéséig bizonytalanság marad a devizapiacon és könnyen 268-270 forintig is emelkedhet az euró árfolyama. Hosszabb távon azonban a jelenleginél erőseb forintra számít a K&H Bank vezető elemzője. A jegybank kitűzött inflációs céljának megvalósításához ugyanis a mostaninál alacsonyabb eruróárfolyamra van szükség, ezért ha a piaci folyamatok nem erősítik a forintot, a monetáris tanács akár kamatemelések árán is eléri, hogy erősítik.