A Gazprom a gázszállítás leállításával fenyegetőzik

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom csütörtökön megfenyegette Ukrajnát, hogy hétfőtől leállítja a földgázszállítást Ukrajnának, hacsak Ukrajna nem rendezi adósságát. Ezt a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprianov közölte tévényilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Az orosz gázipari óriás szóvivője szerint Ukrajna 1,5 milliárd dollárral tartozik már korábbi szállításokért. A szállításokat lebonyolító, a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó orosz-ukrán RosUkrEnergo cégnál január végén azt közölték, hogy az adósságrendezésről megkezdődtek a tárgyalások, de nem vezettek eredményre.

A kérdés különösen kényes, nemcsak azért, mert Ukrajnán halad át az Európába irányuló orosz gázexport 80 százaléka - és korábbi hasonló nézeteltérések már okoztak fennakadásokat az európai szállításokban, legutóbb 2006 elején -, hanem azért is, mert az új ukrán kormányfő újra akarja tárgyalni az orosz gáz tranzitdíját. Julia Timosenko januárban felpanaszolta, hogy miközben a gáz ára közel megháromszorozódott, a tranzitdíj gyakorlatilag változatlan.

A Gazprom hivatalos közleményben is részletezte a problémát, és abban ígéretet tett arra, hogy az Ukrajnának szánt többletszállítások esetleges leállítása nem befolyásolja majd az európai szállításokat, és nem érinti az Ukrajnába irányuló közép-ázsiai gázexportot sem.

Csütörtök este az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs megerősítette, hogy a Gazprom hivatalosan tájékoztatta az Európai Bizottságot: az Ukrajnával kialakult kereskedelmi vita az Ukrajnának szánt orosz gázszállítás fennakadásához vezethet, azonban az EU-ba irányuló gázszállításban nem lesz akadály.

A Gazprom közleménye szerint ez év eleje óta szerződésen felüli mennyiségeket szállítottak egyebek között Törökországnak, Görögországnak és Ukrajnának, más importforrásaik esetleges zavarainak pótlására. Az érintett országok közül egyedül Ukrajna nem fizetett a többletgázért, és adóssága nőttön nő, írták a Gazprom illetékesei.

A 1,5 milliárd dolláros ukrán gázadósságból 500 millióval tartozik Ukrajna a januári szállítások miatt, a Gazprom szerint.

Magyarországon van elég tartalék

magyarországi gázellátás zavartalan és az ország megfelelő tartalékokkal rendelkezik arra az esetre is, ha az orosz Gazprom hétfőtől leállítaná a földgázszállítás egy részét Ukrajnának - mondták el magyar illetékesek az MTI-nek.

Az orosz Gazprom csütörtökön megfenyegette Ukrajnát, hogy hétfőtől leállítja a földgázszállítás egy részét Ukrajnának, hacsak Ukrajna nem rendezi adósságát. A Gazprom ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy biztosítja az Európába irányuló szállítások zavartalanságát. Csütörtök este az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs megerősítette: a Gazprom hivatalosan tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy az Ukrajnával kialakult kereskedelmi vita az Ukrajnának szánt orosz gázszállításban ugyan vezethet fennakadásához, azonban az EU-ba irányuló gázszállításban nem lesz akadály.

Magyarország gázellátása zavartalan, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium figyelemmel kíséri a helyzetet. A Földgázszállító Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a magyarországi termelés és a meglévő tartalékok hosszú időre megfelelően biztosítják az igények kielégítésé, akkor is, ha olyan korlátozások lépnének életbe Ukrajnával szemben, amelyek érintenék a Magyarországra irányuló gázszállítást - mondta Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője az MTI-nek a hírre reagálva.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: a kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy Magyarország energiaellátása biztonságos legyen. Éppen ezért tárgyalt az elmúlt időszakban minden olyan megoldásról, amely alternatív beszerzési forrást, illetve csatornát jelent a földgázellátásban.

Daróczi Dávid felidézte azt is, hogy amikor legutóbb hasonló eset történt, akkor is volt elég földgáz tartaléka az országnak. A kormány természetesen folyamatosan figyelemmel kíséri az ügyet - tette hozzá.

Kutas István az E.ON Földgáz kommunikációs vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy a Gazprom korrekt módon tájékoztatatta a társaságot a tervezett esetleges lépésről. Azt még nem lehet tudni, hogy a földgázszállítások esetleges leállítása esetén ez milyen mértékben érintheti a magyarországi szállításokat, de az E.ON tárolóiban több hétre elegendő földgáz van. Ugyanakkor a nyugati betáplálási ponton, Baumgartennél is kap földgázt az E.ON Földgáz, és a tulajdonos Rurhgas is szállíthat a magyarországi cégnek - tette hozzá.