Félreérthetően fogalmazott az OTP Bank

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint az OTP Bank Nyrt. félreérthető módon tájékoztatta ügyfeleit a lakáshitel üzletágában tett kötelezettségvállalásáról. A kezelési költség maximumának visszaállításáról tájékoztató levelében ugyanis félreérthető módon a úgy fogalmaz, mintha a kezelési költségek emelése a GVH elvárása alapján történne, noha erre a versenyhatóság nem kötelezte a pénzintézetet.
Vágólapra másolva!

A GVH a tájékoztatással kapcsolatban érkezett panaszok, valamint az OTP Bank kötelezettségvállalásának részleteit firtató fogyasztói megkeresések miatt szerdán sajtóközleményben fejtette ki álláspontját, továbbá 16 kérdés-feleletben ügyfélszempontból is kifejtette korábbi határozatának a lényegét, eligazítva a bank klienseit.

A GVH azért indított az OTP Bank ellen eljárást, mert a bank 2005 nyarán egyoldalúan, jelentősen megemelte a lakáskölcsönök végtörlesztési díját. Ezt követően megváltoztatta a kezelési költséget is, az addigi maximum havi 9 ezer forint helyett valamennyi ügyfelével szemben 2 százalékot érvényesített, aminek következtében számos ügyfél törlesztőrészlete jelentős mértékben emelkedett.

Az eljárás tavaly decemberben az OTP Bank kötelezettségvállalásával zárult: a bank vállalta, hogy azon ügyfeleinek, akik a megemelt elő-, illetve végtörlesztési díj mellett törlesztettek, visszatéríti a különbözetet, azoknak pedig, akiket a módosulás hátrányosan érintett, átmeneti időre lehetővé teszi, hogy az eredeti szerződéses feltételek mellett elő-, illetve végtörlesszék hitelüket.

A kezelési költség visszatérítését, valamint a kezelési költség eredeti mértékének visszaállítását, illetve esetleges módosítás esetén az ügyfelek előzetes értesítését az OTP Bank nemcsak saját, hanem az OTP Jelzálogbank ügyfelei számára is vállalta, az elő- és végtörlesztési díjak visszafizetését, valamint az eredeti feltételek szerinti előtörlesztés korlátozott időre történő megnyitását azonban csak saját ügyfelei számára.

A kötelezettségvállalás értelemszerűen nem terjedt ki arra, hogy az OTP Bank a jövőben egyáltalán nem fogja megemelni a kezelési költséget - hívja fel a figyelmet a GVH -, ám, ha változtatni kívánja, akkor erről kötelezettségvállalása szerint 90 nappal a hatálybalépés előtt tájékoztatnia kell ügyfeleit, hogy az új kondíciókkal elégedetlen ügyfeleknek lehetőségük nyíljon kiváltani a hitelt akár bankváltással is.

Az OTP Bank ügyfeleit a sajtóközlemény szerint január 31-éig értesítette a kezelési költség maximumának visszaállításáról, majd annak ismételt megemeléséről. Ennek a levélnek a megfogalmazását kifogásolja a versenyhatóság.

GVH: fontos szempont a gyors anyagi kárpótlás

A GVH sajtóközleménye emlékeztet: a kötelezettségvállalások elfogadásánál fontos szempont volt, hogy ily módon jelentős számú ügyfél részesül egyszerű eljárással, gyorsan olyan anyagi kárpótlásban, amelyhez egyébként csak többéves bíróság előtti, jelentős költségekkel járó jogvitát követően juthattak volna hozzá, feltéve, hogy vállalják az ezzel járó terheket.

A vállalások a közlemény szerint döntően két versenyprobléma orvosolására irányultak: a kezelési költség egyoldalú módosításával kapcsolatos "kizsákmányoló visszaélés", valamint a végtörlesztési díjak szintén egyoldalú módosításával kapcsolatos "részben kizsákmányoló, részben korlátozó visszaélés" versenyhatásainak közömbösítésére.

A fogyasztók tájékoztatására készült kérdés-felelet összeállítás a GVH honlapján olvasható.

A bank elismerte, hogy félreérthetően fogalmazott

Az OTP Bank közleményében elismerte, hogy az érintett ügyfélkörnek postai úton eljuttatott értesítő levél "sajnálatosan félreérthető mondatot tartalmaz", egyúttal bejelentette: újabb levélben egyértelművé teszi a kötelezettségvállalás tartalmát.

"Természetesen a GVH által elfogadott kötelezettségvállalástól független, de azzal nem ellentétes üzletpolitikai döntés volt a kezelési költség díjtételével kapcsolatos módosítás. Az OTP Bank ugyanis a 2003. június 16. előtt igényelt Forrás hitelek, illetve OTP Lakáshitelek kezelési költség maximumát 2008. május 1-jei hatállyal havi 15 000 forintban határozta meg. Az összeg meghatározásánál a hitelintézet figyelembe vette a fogyasztói árindex alakulását a kezelési költség maximumának bevezetésétől számítva" - közölte a hitelintézet.