Új lehetőségek a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a kereskedés a legújabb tőzsdei termékekkel, a certifikátokkal a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán - jelentették be a forgalmazók a tőzsde szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Erste Bank AG és a Raiffeisen Centrobank által kibocsátott certifikátok magyarországi forgalmazói az Erste Befektetési Zrt. és a Raiffeisen Bank, amelyek az árjegyzését is vállalták.

A certifikátot megvásárló befektető egy olyan értékpapírhoz jut, amely egy mögöttes termék - leggyakrabban részvényindex, nyersanyag, devizák - árának változását követi - ismertette Pál Árpád, a BÉT vezérigazgatója. Szavai szerint a certifikát olcsó, könnyen kereskedhető befektetési típus, elszámolása forintban történik, adózása pedig a részvényekhez hasonló kedvezményeket élvez.

Ráner Géza, az Erste Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Magyarországon bevezetett kilenc certifikát mögött három alaptermék, a DAX index, az arany és a WTI amerikai könnyűolajfajta áll. Az egyes értékpapírok lehetőséget adnak a tőkeáttétel nélküli befektetés mellett az árfolyam emelkedésére, illetve csökkenésére spekuláló tőkeáttételt biztosító kereskedésre is.

A Raiffeisen Bank által forgalmazott hat certifikát a Brent típusú olaj és az arany árának, továbbá európai és amerikai tőzsdeindexek értékének változását követi - ismertette Szabó Ferenc, a bank vezérigazgató-helyettese.

A DJ EUROSTOXX 50 certifikátban az euróövezet 50 vezető részvényének ármozgása jelenik meg. A CECE-certifikát cseh, magyar és lengyel részvények indexeit tartalmazza, a SETX certifikát mögött pedig a szlovén, a horvát, a román és a bolgár tőzsdeindexek állnak. Az S&P 500 certifikát ötszáz amerikai blue chip részvény ármozgását tükrözi.

Mindkét forgalmazó képviselője hangsúlyozta, hogy a most bevezetett certifikátokat kezdőcsomagnak szánják, és rövid időn belül készek újabb hasonló értékpapírok bevezetésére a Budapesti Értéktőzsdén. Az Erste Bank AG mintegy 1300, a Raiffeisen Centrobank pedig mintegy 1800 darab certifikát kibocsátója.