A Világbank kijelölte első kínai vezetőjét

Vágólapra másolva!
Történetében először nevezett meg egy fejlődő országból származó szakembert vezető közgazdászi pozícióba a Világbank. A kínai professzor 1979-ben Tajvanról úszva disszidált a kommunista Kínába.
Vágólapra másolva!

Justin Yifu Lin a pekingi egyetem vezető akadémikusa. Lin professzor május végén veszi át a posztot a francia Francois Bourguignon-tól, aki 2003 őszétől állt a bank szolgálatában. A Világbanknál betöltendő munkakörben korábban olyan tekintélyek dolgoztak, mint az Egyesült Államok egykori pénzügyminisztere, Lawrence Summers, vagy a Nobel-díjas Joseph Stiglitz. "Lin kinevezése a világ legnagyobb fejlesztési ügynökségének élére jelzi Kína egyre növekvő gazdasági befolyását is" - mondja a BBC Kína-szakértője.

Az 56 esztendős akadémikus Lin Tajvan szigetén született, és 27 éves korában katonai hadnagyként disszidált Kínába, mégpedig úszva. Ez is jelzi, hogy nem átlagos polgárról van szó, hiszen akkoriban inkább a másik irányban volt jelentős a migráció. Miután 1986-ban Chicagóban doktorált, visszatért Kínába, ahol a kormányban a mezőgazdaság fejlesztésén dolgozott. Az évek alatt Lin az egyik legbefolyásosabb döntéshozóvá vált a részben még mindig tervgazdálkodást folytató országban. Lin professzor a gazdasági és agrárreformok, valamint a vidékfejlesztés területén végzett munkájával szerzett elismerést közgazdászi körökben. Könyvében, A kínai csodában kifejti a kínai gazdaság világpiacba kapcsolódásának előnyeit.

Lin nagy megtiszteltetésnek és történelmi fontosságúnak nevezte a döntést. Személyével szerinte a Világbank jobban fogja tudni szolgálni a fejlődő országok érdekeit. A professzor úgy véli, hogy az intézmény segíthet Afrikának is abban, hogy sikeres fejlődési útra léphessenek, és ebben a kínai tapasztalatok is hasznosak lehetnek.