Nem várható fúziós roham 2008-ban

Vágólapra másolva!
A fúziók és vállalatfelvásárlások (M&A) számának stagnálását és összértékük csökkenését prognosztizálja a 2008-as évre nemzetközi felmérésében a KPMG. Míg a fejlettebb piacokon csökken, a feltörekvő gazdaságokban nő a felvásárlási kedv.
Vágólapra másolva!

Régiónkban is stagnálást jósol Simonyi Tamás, a KPMG tranzakciókért felelős vezetője. Ugyanakkor a társaságok mérlegadatai általánosságban erősnek mondhatóak, így van esély jelentősebb "intelligens" üzletkötésekre is.

A KPMG legutóbbi, 2007 nyarán készített hasonló nemzetközi felmérése még lassú növekedést regisztrált világszerte. A mostani adatok viszont azt jelzik, hogy a tranzakciós piac elérte a lehetséges növekedés csúcsát.

Az előrejelzés egyértelmű regionális megosztottságot jelez a felvásárlási kedv terén: a fejlettebb európai területeken és Észak-Amerikában a következő hat hónapban várhatóan csökken a tranzakciók aktivitása, míg Afrika, a Közel-Kelet, valamint Ázsia csendes-óceáni országainak feltörekvő piacain növekedés várható.

Régiónkban stagnálást jósol Simonyi Tamás, a KPMG tranzakciókért felelős vezetője. "Közép- és Kelet-Európában a tranzakciós tevékenység összességében várhatóan a korábbi szinten marad.

A legfrissebb tranzakció, a Pravex Bank Intesa Sanpaolo általi megvétele azt mutatja, hogy ezen a kulcsfontosságú piacon a bankok értékelése nemigen változik, ami jelzi a régió potenciálját a vevők szemében" - hangsúlyozta Simonyi, aki a KPMG regionális szervezetében a pénzügyi szektor fúziós tanácsadási ügyleteiért is felel.

Szektoronkénti bontásban a KPMG felmérése szerint a nyersanyagiparban, a telekommunikációban, valószínűsíthető fúziós és vállalatfelvásárlási aktivitás a következő hat hónap során, míg leggyengébbek a lehetőségek a fogyasztói szolgáltatások és az egészségügy területén.