Infláció közeli hozamok várhatóak a nyugdíjpénztáraktól

Vágólapra másolva!
Bár a hazai pénztárak tavalyi hozamaikat még nem publikálták, az azonban látszik: a kedvezőtlen piaci hatások miatt ezek legfeljebb infláció közeli szintet érnek majd el. AVilággazdaság által megkérdezett kasszák ugyan saját vagyonkezelésüket és tavalyi eredményeiket jónak ítélik, ezt azonban jobbára a választható portfóliós rendszer sikeres bevezetésére, a megfelelő költségcsökkentő intézkedésekre, illetve a taglétszámok és a kezelt vagyon gyarapodására alapozzák - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A befektetési környezet kedvezőtlen hatásai ugyanis hátrányosan érintik a nyugdíjpénztári hozamokat is. Az idén egyelőre csak az Évgyűrűk számai ismertek: bruttó hozama tavaly 7,35, míg a nettó 6,6 százalék volt a 7,4 százalékos inflációhoz képest. Fórizs Sándor, a kassza vezetője ugyanakkor kedvezőnek tarja a számokat ahhoz képest, hogy a jelzálogpiaci válság mellett belföldön a gazdasági egyensúlyteremtő intézkedések a növekedés erőteljes lassulásához vezettek, a hazai részvénypiac vezető vállalatainak profitdinamikája jelentősen gyengült, mindehhez pedig várakozások feletti infláció is párosult.

Az Aegon Nyugdíjpénztár hozamait még nem tette közzé, de azt megerősítette: nehéz évet zárt a vagyonkezelési szakma. A globális részvénypiaci index forintban számítva negatív hozamot ért el 2007-ben, szerényen növekedett a magyar tőzsde, és az állampapírindexek is az infláció alatt teljesítettek. A hozamok megítélése ugyanakkor hosszú távon célszerű: a magasabb hozamot a magasabb részvényhányad biztosíthatja, így a választható portfóliós rendszerre való áttérés kedvező lehet. Az Aegon nyárra halasztotta a rendszer bevezetését (2009-től kötelező, de több kassza már januárban elindította), s ez a januári tőkepiaci események tükrében jó döntés volt. Nyáron áll át az új rendszerre az ING Magánnyugdíjpénztár is, ahol szintén úgy látják: a kivárás volt a jó döntés.

Nem látja ennyire borúsan az átmeneti helyzetet az OTP Magánnyugdíjpénztár, sőt, az átállásra való felkészülést és a bevezetést kiváló eredménynek könyvelik el. A tavalyi hozamokról ugyan az OTP sem nyilatkozik, csak annyit: az az inflációhoz közeli szám lesz. Az Allianz nyugdíjpénztár hozamai szintén nem véglegesek, de mint lapunkat tájékoztatták, az infláció, a gazdasági helyzet alakulása, illetve a magyar és nemzetközi pénz- és tőkepiacok gyengélkedése hátrányosan befolyásolta. A kedvezőtlen tőkepiaci trendeket ugyanakkor vagyonkezelőjük a referenciahozamot meghaladó teljesítménye részben kompenzálta.

Öröm az ürömben a taglétszámok és kezelt vagyonok gyarapodása. Az ING Nyugdíjpénztárat tavaly több mint 48 ezer új tag választotta, míg kezelt vagyona 68 milliárddal, 387 milliárdra bővült. Az Allianz magánpénztári ága közel húszezerrel, 367 ezerre, kezelt vagyona 44 milliárddal, 209 milliárd forintra nőtt. Több mint 50 ezer taggal bővült az Aegon magánpénztár is, így az év végi adatok alapján több mint 530 ezer tag közel 345 milliárd forintját kezeli.