Megadóztatják a nejlonzacskót az írek

Vágólapra másolva!
Írországban 94 százalékkal csökkent a műanyag zacskók felhasználása, miután 22 centes adóval terhelték meg a forgalmazásukat, és lakossági kampányt is folytattak a használatuk ellen. Helyette inkább textilre váltanak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A műanyag zacskóknak világszerte csak kis részét sikerül újra feldolgozni, jelentős részük a környezetet szennyezi. A lebomlási ciklusukat 400-1000 év közötti időre teszik, de a veszélyes maradványanyagaik utána is káros hatást fejtenek ki. Egy időben a viszonylag gyorsan lebomló papír csomagolóanyagokkal próbálták helyettesíteni a műanyagból készülteket, ezek alkalmazása azonban a Föld szén-dioxid-háztartására lenne káros hatással.

Kínában és Ausztráliában egyszerűen kifuttatják a műanyag zacskók forgalmazását, idézi a Reuterst a lap. Pekingben a nyári olimpiai játékok idején már nem használnak ilyen csomagolóanyagot, Ausztráliában pedig az év végétől kerül tilalmi listára. Tajvantól Bangladesen át Ugandáig fejlődő államok sora is tiltással vagy adóztatással igyekszik visszaszorítani a használatukat. Az Egyesült Államokban viszont erős az ellenállás, ezért nemigen korlátozzák forgalmukat, és évente továbbra is körülbelül 100 milliárd darabot használnak fel.