A Fed várhatóan tovább lazít

Vágólapra másolva!
A Wall Streeten egyhangú az a várakozás, hogy az amerikai jegybank (Fed) a következő, márciusi ülésén tovább csökkenti az irányadó kamatot, miután a héten 50 bázisponttal gyengítette azt. A vélemények csak abban különböznek, hogy mekkora lesz a márciusi kamatvágás mértéke.
Vágólapra másolva!

Pénteken az amerikai állampapírok 17 elsődleges forgalmazója közül tíz úgy vélte, hogy a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) március 18-án 25 százalékponttal mérsékli az alapkamatot a jelenlegi 3,00 százalékról.

Szerdán az ilyen mértékű kamatvágásra még kilenc elsődleges forgalmazó számított. A Reuters által megkérdezet 17 elsődleges forgalmazó közül heten nagyobb, 50 bázispontú kamatcsökkentést vártak; számuk szerdán még csak hat volt.

Márciusi ülése után a FOMC legközelebb április 30-án határoz a kamatról. Az akkor várható kamatdöntéssel kapcsolatban már igen eltérőek a vélemények.

Hatan azzal számolnak, hogy marad a kamatszint, heten 25 bázispontú kamatcsökkentésre számítanak, egy elsődleges forgalmazó szerint a kamatvágás mértéke 50 százalékpont lesz, míg hárman még nem alakították ki az ezzel kapcsolatos véleményüket.

Az amerikai szövetségi tartalékbank (Fed) szerdán 50 bázisponttal 3,00 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, a szakértői várakozásoknak megfelelően. 2003. június 25-én negyed százalékponttal 1,00 százalékra, 1958 óta a legalacsonyabbra csökkentették az irányadó kamatot. 2004 júniusig az alapkamat változatlan maradt 1,00 százalékon.

2004 júniusa és 2006 júniusa között a Fed 17 alkalommal emelt kamatot, rendre negyed százalékponttal. 2006 augusztusában szakadt meg a kamatemelési sorozat, a célkamat akkor 5,25 százalék maradt, utána még nyolc alkalommal döntöttek a szinten tartásról. 2007 szeptemberében került sor először kamatcsökkentésre, majd azóta - a szerdaival együtt - még négyszer mérsékelték az irányadó kamatot.