Összedobnák a szurkolók a Liverpool árát

Vágólapra másolva!
A Liverpool szurkolói ambiciózus kezdeményezéssel hozakodtak elő a közelmúltban: meg akarják vásárolni a klubot a jelenlegi amerikai tulajdonosoktól. A drukkerek ugyanis máris elveszítették az alig egy éve még lelkesen üdvözölt tulajdonosokba vetett bizalmukat. A megvalósuláshoz 100 ezer rajongóra van szükség, aki hajlandó 5000 fontot (több mint másfél millió forintot) leszurkolni szeretett csapatáért.
Vágólapra másolva!

A Liverpool futballklubnak szüksége van a segítségünkre - olvasható a Share Liverpool FC nevű csoport honlapján. "Tegyük a csapat sorsát az egyetlen olyan tulajdonos kezébe, akiben bízhatunk: a szurkolóéba."

A csoport honlapja nemcsak a szigetországból, de szerte a nagyvilágból várja a támogatókat, vagyis a befektetőket. A szimpatizánsok ugyan bizonyosan jóval többen vannak 100 ezernél, ám az azért kérdéses, hogy közülük hány vállalná be az Angliában is szép kis summának számító 5000 fontsterlinget.

Az angolszász világban nem számít rendkívüli eseménynek, hogy egy nagy hagyományú csapatot külföldi tulajdonos vásároljon meg, az észak-amerikai franchise-rendszerben még az is előfordul, hogy más városba költözik egy-egy nagy sportklub. A 'Pool a harmadik klub az angol Premiershipben, amelyik egyesült államokbeli tulajdonos kezébe kerül a Manchester United és az Aston Villa után.

A legeredményesebb angol csapat immár három éve kereste a megfelelő befektetőt, George Gillett és Tom Hicks amerikai iparmágnások pedig nem olyan rég, alig egy éve vásárolták meg a klubot adósságaival együtt közel 220 millió brit fontért (akkori értékén közel 90 milliárd forint) részben hitelből. Nemrég pedig egy 350 millió fontos fejlesztési tervet jelentettek be, amelyből elkezdhetnék építeni a több százmillió fontba kerülő új, 71 ezer főt befogadni képes stadiont, ami meccsenként plusz 25 ezer jegy eladását jelenti a mostani állapothoz képest. Úgy tűnik azonban, hogy ez is kevés lehet.

Hogyan vegyük meg kedvenc csapatunkat?

A szurkolók az ötletet az FC Barcelonától vették: az úgynevezett szurkolói részvénytulajdoni terv szerint félmilliárd fontért a szimpatizánsok nemcsak hogy megvásárolhatnák kedvenc klubjukat, hanem új stadiont is építhetnének. Ehhez azonban legalább 100 ezer drukkernek legkevesebb 1,5-2 millió forintnak megfelelő összeget kell letennie kedvenc klubja asztalára.

A kezdeményezés mögött a profi labdarúgás gazdasági szakértőjének számító Liverpool-szurkoló Rogan Taylor, a Premier League korábbi kommunikációs igazgatója, Phil French, és az ügyvéd Kevin Jacquiss állnak, utóbbi egyébként a hasonló kooperációk szakértője. Taylor a német és spanyol topklubokra hivatkozott, amelyek nem eladók, mivel sok ezer szurkolói tulajdonosuk van. A Bajnokok Ligáját 2006-ban megnyerő Barcelonát például 100 000 rajongója tulajdonolja - a liverpooli csoport is ilyen nagyságrendben tervezi bevonni szimpatizánsait az üzletbe.

Sok Liverpool-drukker nyugtalankodik a klub finanszírozását övező bizonytalanság miatt. Nemrég olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a két amerikai üzletember nagyobb részvénycsomagokat adna el egy dubai befektetési csoportnak, ami után a rajongók megkérdőjelezték Gillett és Hicks hosszú távú elkötelezettségét.

A támogatók azért is boldogtalanok, mert újabb adóssággal terhelik meg a klubot, és van olyan vélemény is, hogy a tulajdonosok nem támogatják kellőképpen a menedzsert, Rafa Benitezt. (A hírek szerint a tulajdonosok szívesen látták volna a kispadon Jürgen Klinsmannt.) Egyesek azt is kifogásolják, hogy a 350 millió fontos csomag csak a következő másfél évre biztosít tőkét a tervekhez, ráadásul újabb adósságokat aggat a klubra. Tom Hicks szerint az is nagy jelentőséggel bír, hogy egy olyan időszakban tudtak külső forrást bevonni a finanszírozásba, amikor roppamtul megnehezült a hitelhez jutás (a refinanszírozási hitelt a múlt héten szignálták a Royal Bank of Scotlanddal és az amerikai Wachoviával).

Forrás: Liverpool FC

A klub jelenlegi stadionja, az Anfield (forrás: Liverpool FC)

Hicks ugyan azt állította, hogy komoly lehetőségként sosem vetődött fel a Dubai International Capital (DIC) részesedésszerzése a klubban, de a brit média úgy értésült, hogy a kapcsolat ennek ellenére valóban fennállt. Sajtóinformációk szerint a néhány hónapja zajló tárgyalásokon egy 10-től akár 50 százalékig is terjedő pakett esetleges eladása is szóba került, de a DIC sokallta az ezért kért árat. A tulajdonos nem tagadta az értésülést, szerinte így szerezhetett volna pénzt az új stadionra, ennek meghiúsulásával maradt a hitelből való finanszírozás: a 350 millió fontból így 105 a klub adósságait növeli majd. (A stadion a 2011/2012-es idényre készülhetne el, és hogy olcsóbban épülhessen fel, a tulajdonosok eladják a névadási jogot, ahogyan az a tengerentúlon és Angliában egyre gyakoribb.)

Nem tudok olyan árat elképzelni, amely érdekeltté tenne az eladásban - mondta Hicks. A DIC igencsak komolyan gondolta a vásárlást, ez abból is látszik, hogy egyes források szerint direkt azért vált meg bizonyos vagyonelemeitől, hogy biztosítsa a tőkét a Liverpool-ügylethez. Jólértesültek azt állítják, továbbra sem lehet lezártnak tekinteni az ügyet, hiszen a dubai alap akár 400 millió fontot sem kevesellne a klubért. A befektetési csoport már tavaly is pályázott a klubra, de akkor az amerikai ajánlat győzött.