Januárban élénkült a részvényforgalom

Vágólapra másolva!
Januárban élénkült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma, a részvénypiacon - kétszeres árfolyamértéken - 1400 milliárd forint értékben születtek üzletek, ami 59 százalékkal magasabb az előző havinál - közölte a BÉT a brókercégek jelentései alapján készült havi statisztikájában pénteken. 
Vágólapra másolva!

A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a részvényforgalom enyhén csökkent, az idén januárban 6,8 százalékkal volt alacsonyabb a 2007 januárinál.

Idén januárban a forgalom erősödésével párhuzamosan a részvényárak csökkentek: a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX a hónap utolsó kereskedési napján 23 475 ponton állt, 2761 ponttal, 10,5 százalékkal alacsonyabban a 2007 december végi értékénél.

A brókercégek közül januárban a legnagyobb forgalmat a KBC Securities érte el 265,3 milliárd forintos részvénypiaci adásvétellel. A második helyen az Erste Befektetési Zrt. végzett 198,0 milliárd forintos forgalommal, harmadik az Unicredit Bank Hungary lett, amely 159,9 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén.

A negyedik és ötödik legnagyobb forgalmazó a Concorde Értékpapír és a Cashline Értékpapír volt, 115,1 illetve 103,4 milliárd forintos forgalommal. A KBC az előző hónapban is listavezető volt.

A részvény és a hitelpapír szekciót is magába foglaló azonnali összforgalom januárban 1.465 milliárd forintot tett ki, a decemberi forgalmat 46 százalékkal haladta meg.

Az államkötvényekre és kincstárjegyekre januárban 28,3 milliárd forint értékű üzlet született az előző havi 44,7 milliárd forintos forgalom után.

A befektetési- és kárpótlási jegyek forgalma meghaladta a 3 milliárd forintot, míg decemberben 7,7 milliárd forint volt.

A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele 33,6 milliárd forintra csökkent az előző havi 70,5 milliárd forintról.

A derivatív piacon az egyedi részvényekre januárban 322,7 milliárd forint értékben született határidős ügylet, a forgalom az előző hónaphoz képest 25 százalékkal esett vissza. A határidős BUX forgalma viszont 58 százalékkal emelkedett, 248,8 milliárd forintot ért el. A deviza kontraktusok forgalma 4,2 százalékkal 402,9 milliárd forintra emelkedett.

Az áru szekcióban januárban 8,3 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket, a decemberi 5,06 milliárd forint után.