Az OMV összefonódási bejelentést tett az uniónak

Vágólapra másolva!
Az unió versenypolitikai igazgatóságához összefonódási bejelentést tett az osztrák OMV a Mollal kapcsolatban - tájékoztatta az osztrák cég pénteken az [origo]-t. Az Európai Bizottságtól egy hónapon belül várnak választ az OMV-nél.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság által rendszeres, nem nyilvános, előzetes konzultáció keretében lefolytatott konstruktív és sikeres egyeztetések után az OMV 2008. január 31.-én összefonódásra vonatkozó bejelentés tett a MOL az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának Az OMV jelenleg a Mol-részvények megközelítőleg 20,2 százalékát birtokolja - tudatta az osztrák cég közleményben.

Wolfgang Ruttenstorfer az MTI-nek adott interjújában fontos mozzanatnak nevezte, hogy az Európai Bizottság hivatalos formában átvette a bejelentés iratait, ami azt jelenti, hogy a testület kötelezte magát az ügylet feltételeinek körültekintő kivizsgálására és az engedély megadásának mérlegelésére. Szavai szerint optimistán tekint az eredmény elé, még akkor is, ha a versenyjogi főigazgatóság - ahogy szokta - feltételekhez köti majd az engedélyét. A kikötések egyike sem lesz azonban olyan jellegű, hogy jelentősen csökkentené az összefonódás általában vett előnyös és vonzó jellegét - hangoztatta.

Nem értett egyet azokkal a nyugat-európai elemzői véleményekkel, amelyek szerint az összefonódás ügye valójában zsákutcába jutott, és az OMV-nak nincs esélye a Mol megszerzésére. "Mi továbbra is úgy véljük, hogy az összefonódás több szempontból is előnyös és hasznos" - szögezte le Wolfgang Ruttenstorfer, első helyen említve az OMV tavaly őszi nyilatkozatában foglalt szándékot, amely szerint az osztrák cég bizonyos feltételek teljesülése esetén kész nyilvános ajánlatot tenni a Mol-részvények megvételére. Szerinte az igen kedvező lenne a részvényesekre nézve, mert értéket teremtene számukra. Másfelől az egyesülés erősítené mindkét vállalatot, mert jobb versenyhelyzetbe kerülnének, és közös erővel hatékonyabban tudnának fellépni a jelentősebb - nyugat- és kelet-európai - társaságok részéről jelentkező nyomással szemben. Harmadsorban a vezérigazgató a fogyasztók szempontjából is előnyösnek látja az összefonódást, mert egy nagyobb cég pénzügyileg könnyebben meg tudná engedni magának olyan költséges beruházások és projektek megvalósítását, amelyek Közép-Európa energiaellátásának biztonságát szolgálják.

A Mol a tőzsde honlapján jelentette be, hogy az OMV hivatalos megkeresést küldött az Európai Bizottságnak a társaság felvásárlására irányuló hipotetikus ajánlatával kapcsolatban. A Mol leszögezte: üdvözli annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság alapos vizsgálatot folytasson az ügyben.

Az elemző szerint fontos döntés születhet

Fontos döntés lehet a versenyfelügyeleté, hiszen egy komoly fegyvertény lehet az OMV számára, ha kimondják, hogy nincs szükség finomítói kapacitások eladására egy esetleges egyesülés esetén - mondta el az [origo] megkeresésére Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Ugyanakkor egy ezzel ellentétes állásfoglalás viszont a Mol számára lehet kedvező, hiszen a finomítói kapacitások leépítése komoly értékvesztést is jelenthet a Mol részvényesei számára.

Figyelembe kell viszont azt is venni, hogy a tulajdonviszonyok ettől nem változnak, az első esetben azonban a magyar menedzsment az egyik legkomolyabb ellenérvét veszítené el, ami erősebb nyomásra késztetheti a társaság részvényeseit. Az éves közgyűlésen e nélkül is parázs vita várható Herczenik szerint.

Az Európai Bizottság első fázisú versenyjogi vizsgálata eredményének bejelentése 25-35 munkanap múlva várható. Amennyiben az összefonódás második fázisú versenyjogi vizsgálatot igényel, az eredmény közzététele további 90-105 munkanap múlva várható.

Fontos lépés az OMV és a Mol tervezett összefonódása irányába

A mostani fejlemény az OMV szerint fontos előrelépés az összefonódás engedélyezésére irányuló eljárásban, amely hozzájárul az OMV és a Mol tervezett összefonódása stratégiai és pénzügyi indokoltságának alátámasztásához. Az OMV úgy véli, hogy az OMV és a Mol tervezett összefonódása nem csupán a két társaság részvényesei számára kedvező, az jelentős előnyöket hordoz az egész régió, a társaságok működése által érintett magyarországi érdekeltek, illetve tágabb értelemben az Európai Unió számára is. Az OMV és a Mol működésének egyesítése tárgyában 2007. szeptember 25-én kiadott szándéknyilatkozata kapcsán az OMV jelezte, hogy kész jelentős vállalásokat tenni a Mol és a magyar kormány felé, ideértve a felügyelő bizottságban való közös részvételt, a legnagyobb üzleti divízió központjának Magyarországra történő helyezését, továbbá a társaságok működése által érintett osztrák és magyar érdekeltek egyenrangú kezelését.

Az OMV megítélése szerint az egyesült csoport rendelkezne azzal a méretettel, mely szükséges ahhoz, hogy eredményesebben versenyezhessen Európa nagy integrált olaj- és gázipari cégeivel, lehetővé téve ezzel a bővülő növekedési lehetőségek kihasználását és eszközállományának optimalizálását. Az OMV és a Mol összefonódása hozzájárulna továbbá az EU energiaellátási biztonságának növeléséhez, ideértve az olyan nagy infrastruktúráliis projektek megvalósítását, mint a Nabucco-vezeték.

Az OMV várakozással tekint az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága által lefolytatandó versenyhatósági vizsgálat elé és felkészült az abban való közreműködésre.

Még él a 32 000 forintos ajánlat

Az OMV 2007. szeptember 25-én jelentette be, hogy az OMV és a Mol működésének egyesítésére törekszik. Ebben a közleményében az OMV kifejtette, hogy kész a Mol-részvényeseknek 32 000 forintos részvényenkénti áron ajánlatot tenni, amint a Mol fölötti irányítás megszerzésének két akadálya elhárul. Ezekből az egyik az állami intézkedéssel bevezetett 10 százalékos szavazati korlát eltörlése, a menedzsment által kontrollált részvények bevonása. A másik pedig, hogy az OMV megkapja az EU összefonódásra vonatkozó versenyhatósági engedélyét. A társaság által kínált vételár 39,2 százalékkal több a csütörtöki 22 995 forintos záróárhoz képest.