Az utazási irodákat is ellenőrzi az APEH

Vágólapra másolva!
Az utazási irodáknál végrehajtott APEH-vizsgálatok célja nem lehet általános adatgyűjtés, de az ellenőrzések során elengedhetetlen, hogy az adóhatóság az érintett adózókkal kapcsolatba került ügyfelek adatait megismerje - derül ki a pénteki Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóság kötelezheti az adózót a vele szerződéses kapcsolatban állt vagy állók ellenőrzése érdekében nyilatkozattételre az általa ismert, illetve a nyilvántartásban szereplő adatról - írja a Népszabadság.

Szikora János APEH-elnök véleményét kikérve Szabó Máté úgy fogalmaz: az adóhatóság konkrét ellenőrzéseinek célja azonban nem az, hogy más adózók adatait egy későbbi ellenőrzés érdekében kiválassza. A levélben hozzáteszi, hogy ha a vizsgálat burkoltan a magánszemély adózókról való információgyűjtés, az ilyen eljárás adatvédelmi szempontból helytelen.

A MUISZ tavaly július közepén fordult az adatvédelmi biztoshoz. Beadványában az APEH megyei igazgatóságainak ellenőrzési gyakorlatát kifogásolta.

Az érdekvédelmi szervezet nyári levelében azt írta, hogy az APEH egyes megyei igazgatóságai - feltehetően - a vagyonosodási vizsgálatokhoz előzetes adatgyűjtés érdekében megnézték az utazási irodák szerződéses állományát, hogy kiszűrjék a nagyobb értékű utazásokon részt vett ügyfeleket.