Ütős lehet az EU gazdasági csomagja

Vágólapra másolva!
Jó irányba mutat az Európai Bizottság gazdaságélénkítési terve - állapították meg az Európai Unió közös pénzt használó tagországainak pénzügyminiszterei hétfőn este Brüsszelben találkozva a csoportot elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök késő esti közlése szerint.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A brüsszeli bizottság által a nemzetközi pénzügyi válság reálgazdasági (mindenekelőtt ipari és szolgáltatási) hatásainak enyhítése érdekében a múlt héten előterjesztett intézkedési terv az elkövetkező két évre szól. Tartalmaz rövid távú intézkedéseket a munkahelyek megvédésére, a kereslet növelésére, a bizalom erősítésére, továbbá beruházási elképzeléseket a növekedés gyorsítására és a javulás fenntarthatóvá tételére hosszabb távon.

Az összesen 200 milliárd euró értékű csomag mintegy 80 százaléka az egyes tagállamok saját költségvetési forrásait terhelné. Általánosságban, gazdasági szempontból támogatták a tervet hétfőn az EU-tagállamok versenyképességi miniszterei is.

Az euróövezeti miniszterek ülése után tartott sajtótájékoztatón Joaquín Almunia pénzügyi biztos ugyanakkor ismét intett arra: a leghatékonyabb eredmény elérése érdekében ideiglenes, célzott, jól időzített és összehangolt pénzügyi intézkedésekre van szükség.

Juncker arról is beszámolt, hogy a tagállamok elvetették a forgalmi adó hagyományos szintjének csökkentését célzó elképzeléseket. Mint mondta, véleményük szerint ez nem gyakorolna egyértelmű hatást a fogyasztásra.

Almunia megerősítette, hogy az EU-tagállamoktól még idén várják azokat a gazdaságpolitikai (stabilitási vagy konvergencia-) programokat, amelyek már figyelembe veszik a pénzügyi válság miatt tervezett lépéseket.

Beszámolójuk szerint a gazdaságélénkítő tervekkel kapcsolatban az euróövezeti miniszterek ismételten leszögezték: el kell kerülni a protekcionizmus kockázatát.