Mercedesnek szállítana a Vorskla-leány

Vágólapra másolva!
Indul az ukrán Vorskla Steel-csoport fényeslitkei acélhengermű-gyárának beruházása; 2009 első felében várhatóan megkezdődik az építkezés - közölte Szentpéteri Bertalan, a cég magyarországi leányvállalatának igazgatója.
Vágólapra másolva!

A beruházás előkészítési szakasza lezárult, az ukrajnai acélipari nagyvállalkozásnál most a pénzügyi finanszírozáshoz keresik a kedvező feltételeket - mondta a cégvezető. Az ezer dolgozót foglalkoztató acélhengermű-gyárat a záhonyi térség különleges gazdasági övezetének fényeslitkei közforgalmi ipari-logisztikai területén építik fel. Az üzem várhatóan két és fél év alatt készül el.

Az acélhengermű-gyár 700 millió eurós befektetéssel hozza létre a vállalat, amely az első ütemben a meleghengerművet alakítja ki. Ez az egység kezdetben évente 3 millió tonna acélterméket készít, később a kapacitást évi 5 millió tonnára növelik, valamint 1 millió tonna hidegen hengerelt árut is készít majd az üzem - fogalmazott Szentpéteri. Az alapanyagot az ukrajnai Poltova megyében lévő vasércbánya melletti Vorskla Steel kohászati üzemből kapja majd a fényeslitkei gyár.

A létesülő szabolcsi nagyüzem partnere szeretne lenni a Kecskemétre települő német Mercedes autógyárnak - mondta az igazgató, és hozzátette: az üzem a termékeit ajánlja majd a Nabucco- és a Kék Áramlat gázvezetékek építéséhez is, mivel Magyarországon pillanatnyilag nincs acélcsőgyártás.