Csak az olajcégek nyertek New Yorkban

Vágólapra másolva!
A gazdasági válsággal kapcsolatos aggodalmak határozták meg a tőzsde hangulatát hétfőn is, jóllehet felfelé húzta az energiaszektor papírjait az olaj árának a Gázai övezetben végrehajtott - a közel-keleti térségből történő olajszállítást bizonytalanná tevő - izraeli légitámadások miatti emelkedése.
Vágólapra másolva!

Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn. Az árfolyamok csökkenését az váltotta ki, hogy Kuvait visszamondta az amerikai Dow Chemical céggel tervezett, 17,4 milliárd dolláros petrokémiai közös vállalat tervét, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi pénzügyi válság közepette és az alacsony olajár miatt "nagyon kockázatos" lenne az ügylet. A kudarc a Bloomberg szerint arra enged következtetni, hogy a megfelelő finanszírozás hiánya nagyon megnehezíti a jövőben a cégegyesüléseket.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,30 százalék (19,92 pont) gyengüléssel 1510,32 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8483,93 ponton zárt, 0,37 százalék (31,62 pont) csökkenéssel. A DJIA ebben az évben összesen 36 százalékot süllyedt.

A nap nyertesei között volt a Chevron és az Exxon Mobil, miközben a Dow Chemical közel 20 százalékkal gyengült, így a legrosszabbul szerepelt 1991 óta. A nap vesztesei a bankok, a vegyipari és a kiskereskedelmi cégek voltak. Az előző napi erősödés után a General Motors és a Ford árfolyama 5,5, illetve 5 százalékkal esett.

A MarketWatch által megkérdezett piaci stratégák úgy vélekedtek, az újév miatt megrövidülő kereskedési héten már nagyon kevés jelentős mozgás várható.