Ma még minden részvény spekulatív

Vágólapra másolva!
A pánik elmúlt, de a fellendülésre még várni kell, és 2009 mindenképp nehéz év lesz - így látják a részvénypiacokat az elemzők jelenleg. Szerencsés esetben a jövő év első negyedévében visszatérhet a racionális alapon működő kereskedés.
Vágólapra másolva!

A Quaestor-csoport elemzői szerint bár úgy tűnik, hogy a részvénypiacok túl vannak a pánikidőszakon, a fellendülés még várat magára: a következő év a céges profitkilátások recesszió miatti átértékeléséről szól majd, így a részvénybefektetés továbbra is kockázatos vállalkozás.

A befektetési és pénzügyi tanácsadó cég decemberi elemzése szerint a piacokon továbbra is a bizalmatlanság, a kockázatkerülés jellemző. A befektetők számára elsődleges szempont a vagyon értékálló megőrzése lehet, mintsem annak befektetése. A cég szakemberei vagy nagyon rövid, vagy hosszú távú pozíciók felvételét javasolják, illetve megfontolandónak tartják a részvénybefektetés kerülését.

Az elemzés szerint a részvénypiacon pillanatnyilag mindegyik papír spekulatívnak tekinthető. A racionális értékeltségek ugyanis háttérbe szorultak, a befektetőket az eredményesség helyett csak a kockázatok érdeklik. A hazai papírok árazását nem a társaságok profittermelő képessége vagy a növekedési kilátások határozzák meg, a rendkívül alacsony árszintekben sokkal inkább a globális kockázatvállalási hajlandóság csökkenése, illetve Magyarország jelentős kockázati felára tükröződik.

A Quaestor elemzői szerint a pánikszerű eladások után a következő időszakban ismét a tények kerülhetnek a befektetők látókörébe, a recesszió azonban korlátozni fogja az árfolyamok emelkedését. A jövő év első negyedévében a megváltozott gazdálkodási körülmények már beépülhetnek az elemzők és a vállalatok profitvárakozásaiba, és ismét elindulhat a valós fundamentumokra épülő kereskedés, ehhez azonban a globális kockázatvállalási hajlandóság növekedésére is szükség van.

Generali: van, amit már érdemes venni

A Generali Alapkezelő szerint 2009 még nehéz év lesz a globális tőkepiacokon, a befektetők számára az év elején továbbra is a nem túl magas kockázatvállalási hajlandóság lehet kifizetődő, ugyanakkor egyes papírokat már érdemes lehet vásárolni.

Pallag Róbert, az alapkezelő részvényportfólió-menedzserének megítélése szerint a vissza-visszatérő eladói hullámok során jövőre már érdemes lehet a túladottnak tűnő technológiai cégeket, ipar- és energiavállalatokat, nagyon szelektíven pedig a pénzügyi szektor bizonyos reprezentánsait preferálni.

A szakember arra is rámutat, hogy az intézményi befektetők jelenleg a magas osztalékot fizető távközlési és közszolgáltató cégeket, valamint a recessziós időszakot kevésbé megsínylő gyógyszergyártó cégeket súlyozzák felül részvényportfóliójukban.

Az egyes országok mint befektetési célpontok közül a Generali Alapkezelő Kínát preferálja elsősorban a vonzó értékeltség, a folyó fizetési mérleg erőteljes többlete, a devizastabilitás és a kilátásba helyezett, lakossági fogyasztást ösztönző gazdaságpolitikai lépések miatt. Emellett az olcsó piacok közé sorolja Brazíliát, Oroszországot és Indiát.

A magyar részvénypiacon főként a kisebb papírokban lát fantáziát az alapkezelő szakembere. Elemzése szerint ennyire drasztikus árfolyamhanyatlás során mindig akadnak olyan stratégiai befektetők, akik igyekeznek az eszközeikhez képest is jelentősen alulértékelt vállalatokban növelni befolyásukat. A meghatározó tulajdonos vásárlásait lehetett megfigyelni az Állami Nyomda, a Danubius, a Fotex vagy az FHB esetében, új tulajdonos jelent meg az Émászban.