Lassabban nőtt a cseh gazdaság a vártnál

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a gazdaság Csehországban - közölték szerdán a cseh statisztikai hivatalban. Ez fél százalékkal kevesebb, mint amit vártak. Korábban az előzetes statisztikai adatok a július-szeptemberi időszakra 4,7 százalékos növekedést mutattak ki.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Ezek az adatok is bizonyítják, hogy a cseh gazdaság aranykora már a múlté. Ennek bizonysága az októberi kereskedelmi mérleg és a novemberi magasabb munkanélküliségi adat is" - kommentálta a statisztikai hivatal bejelentését Helena Horská, a Raiffeisenbank elemzője.

Az idei második negyedévben a cseh gazdasági növekedés 4,6 százalékos volt. A növekedési ütem lassulását a gazdasági szakértők elsősorban a csökkenő kivitelnek tudják be, amelyre a túlságosan megerősödött korona és a drága kőolaj is hatással volt. A módosított, pontosított GDP-adatokat a statisztikai hivatal azzal magyarázza, hogy időközben újabb adatokat dolgoztak fel és több cégtől kaptak információkat gazdasági eredményükről.

Minden probléma ellenére a csehországi gazdasági növekedést a helyi szakértők és politikusok továbbra is kedvezően ítélik meg. Rámutatnak arra, hogy a cseh gazdaság növekedése aránylag gyors, miközben a szomszédos és a régióbeli országokban egyre nagyobbak a gondok. A sajtó szerint ezek Csehországot sem fogják elkerülni, elemzők azt jósolják, hogy már a negyedik negyedévi gazdasági növekedés is jóval alacsonyabb lesz. Számos cég ugyanis csökkentette termelését és elbocsátja alkalmazottai egy részét. Több tízezer ember az év végén alacsonyabb fizetést kap, mint korábban.

Számítások szerint jövőre mintegy 50 ezer munkahely szűnik meg. Már most nagy problémák vannak a cseh autógyártásban, az üveggyártásban és a kereskedelemben is.