Méltó utódja a német márkának az euró

Vágólapra másolva!
Tetten érhető némi márka-nosztalgia Németországban, de tíz évvel ezelőtti bevezetése óta az euró összességében jól teljesített a legendásan stabil fizetőeszköz utódjaként. A válság azonban eddig nem tapasztalt kihívások elé állíthatja az eurózóna egészét.
Vágólapra másolva!

Egy nemrég, a németországi bankszövetség megbízásából elvégzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy az Európai Unió legnépesebb államában az emberek egyharmada még ma is nosztalgiával gondol az egykori német márkára. Különösen az idősebbekre jellemző ez, mivel az egykori fizetőeszköz számukra szorosan összekapcsolódik a második világháború után romjaiból felemelkedő Németország sikereivel.

Arról azonban nincsen szó, hogy a márka visszaállítása iránt valóságos igény lenne, az euró előnyei a lakosság többsége előtt jól ismertek - írta a minap a MarketWatch a közös európai deviza közelgő 10. születésnapja alkalmából készített összeállításában. (Az eurót fizikailag ugyan csak 2001-ben vezették be, elektronikus fizetőeszközként azonban már 1999. január 1. óta létezik.)

Az exportőrök örültek neki a legjobban

Az euró annak idején Németország egyik legszívósabb gazdasági problémáját oldotta meg: megszüntette annak lehetőségét, hogy Olaszország és Spanyolország valutája ismétlődő leértékelésével teremtsen versenyelőnyt saját cégeinek. "A német gazdaság versenyképességének erősítése kétségkívül a Gazdasági és Monetáris Unió legfőbb jótéteménye" - mondta a MarketWatch-nak Christoph Weil, a Commerzbank közgazdásza.

A kilencvenes évek elején az olasz líra és a spanyol peseta sorozatos leértékelése nagy kárt okozot a német exportőröknek, miközben persze a mediterrán országokban is megvolt a negatív hatása, nagyon magasra szöktek ugyanis a kamatok. A közös európai pénz részben épp a kamatok (és az infláció) megzabolázása végett született meg.

Paradox módon először az euró 1999-es bevezetésének is az említett országok lettek a nyertesei. A nagyon alacsonyra visszaeső kamatok pörgették fel, például, a spanyol ingatlanpiacot, ahol egészen 2007-ig kitartott a boom. A német gazdaság eleinte szerény növekedési adatokat produkált, idővel azonban erőre kapott, és a kontinens gazdasági motorjává vált.

Fájdalmas intézkedések

Az első évek azonban kétségkívül keménynek bizonyultak, különösen a munkaerőpiacon. A munkanélküliség meglehetősen magas maradt az elmúlt évtized nagy részében, és a cégek munkaerőköltségeinek kényszerű csökkentése is fájdalmasan érintette a német dolgozókat - magyarázta Jennifer McKeown, a londoni Capital Economics munkatársa.

A munkanélküliségi ráta mára - az Európai Bizottság becslése szerint - 7,3 százalékra esett az 1992 és 2004 között megszokott, tatrósan 8 százalék fölöttiről. A csökkenés egyelőre úgy is folytatódott, hogy a válság miatt a gazdaság időközben recesszióba süllyedt.

Ez a mutatvány persze nem valószínű, hogy hosszú életű lesz, a Bundesbank (a német jegybank) ugyanis 16 éve nem látott visszaesésre számít: jövőre 0,8 százalékkal zsugorodhat a GDP. Egyes szakemberek ráadásul a munkaerőpiac rugalmatlanságának veszélyeire figyelmeztetnek. "Egyfelől örvendetes, hogy nem nőtt az állástalanok száma, de ez arra is utal, hogy a munkaerőpiac nem tud alkalmazkodni a gyengébb kereslethez, ami aggasztó" - említette McKeown.

Minimális infláció

Az euró összességében méltó követője a márkának, amelynek stabilitása, értékállósága a kilencvenes évek során közmondásossá vált Európában. Nem véletlen, hogy a (frankfurti székhelyű) Európai Központi Bank megteremetéséhez és működtetéséhez a híresen inflációellenes Bundesbank szolgált modellként.

Az euróbevezetés óta Németországban jobbára 2 százalék alatt maradt a pénzromlás üteme, csak 2007-ben és 2008-ban szabadult el egy kissé, a nyersanyagok srasztikus drágulása miatt. 1999-ben, például, 0,6 százalékos volt a fogyasztói infláció, tavaly viszont 2,3 idén októberig pedig 3,1 százalékos.

Az infláció megugrása ugyan nem valószínű, de a teljes eurózóna nagy nehézségek elé néz. Az övezet gazdasági teljesítménye immár hivatalosan is recesszióban van, amire még sohasem volt példa. Ennek megfelelően novemberben tovább esett az európai gazdasági bizalmi index, több mint 15 év óta a legalacsonyabbra.