Hatalmas hozamzuhanás

Vágólapra másolva!
Az állampapírpiac kitett magáért csütörtökön. Óriási hozamesés volt a magyar papírok másodlagos piacán, a hozamok 41-92 bázisponttal estek, ami nagyon jó a magyar államadósság esetleg újrafinanszírozása szempontjából. Ez ugyanis azt jelentheti, hogy az állampapírok következő aukcióján olcsóbban tudja magát finanszírozni az államkincstár.
Vágólapra másolva!

Az elképesztő zuhanással a három hónapos kincstárjegy referenciahozama 10 százalék alá került, amire legutóbb október 22-én volt példa. Utóbbi nap azért emlékezetes, mert a Magyar Nemzeti Bank az instabil piaci helyzet miatt akkor hajtott végre rendkívüli kamatemelést, amelynek eredményeként 8,5 százalékról 11,5 százalékra ugrott az alapkamat.

Az ominózus szerdai napon a három hónapos papírok hozama 9,89 százalék volt, majd az október 23-i ünnep miatti hosszú hétvége utáni hétfőn már 10,94 százalék volt a három hónapos papír hozama. Azóta 11,88 százalékon is járt a kincstárjegy referenciaértéke, ami ma 10 százalék alá süllyedt. A hat hónapos kincstárjegy referenciaértéke is -4 bázisponttal - a 10 százalékos szint alá csökkent, a 12 hónaposé pedig 60 bázisponttal apadt, így 1 bázisponttal e határ felett maradt.

Az éven túli papírok is lejtőn töltötték a napot, négy kötvény hozama 41-92 bázisponttal zuhant. A legnagyobb mértékű esést az ötéves papír produkálta, ennek eredményeként 10,04 százalékra mérséklődött a referenciaértéke.

A rendkívüli hozamesés arra utal, hogy a pénzügyi válság miatt a magyar papíroktól az utóbbi két hónapban elforduló befektetők ismét fantáziát látnak ezekben az eszközökben.