Öt és fél milliárdból mentik a pápai húsgyárat

Vágólapra másolva!
A pápai húsgyár megvételére létrejött Pápai Hús 1913 Kft. 5,5 milliárd forintos hitelhez jut, ebből a vételár 4,5 milliárd forintot tesz ki - mondta Varga Jenő felszámolóbiztos kedden, a pápai húsgyárban tartott munkásgyűlésen. A hitel 80 százalékára a kormány vállalt garanciát.
Vágólapra másolva!

A felszámolóbiztos közlése szerint a fennmaradó egymilliárdot fejlesztésekre fordíthatja a gyárat működtető új projektcég, amelynek tagjai a pápai Agroprodukt Zrt., az ugyancsak helyi Víz- és Csatornamű Zrt., a város önkormányzata, továbbá a cég dolgozói, a menedzsment tagjai, és számos sertéstenyésztő.

Az üzem megmentésével és a hitel mögött álló kormányzati garanciával 1100 munkahely menekült meg - mutatott rá a felszámolóbiztos.

Harkai Attila, a gyár szakszervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: az új cégvezetéssel már megkezdték a 2009. évi bértárgyalásokat, ugyanakkor jelezte, hogy a mostani 1300-as dolgozói létszám a jövő év elején várhatóan 1100-ra csökken.

Politzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója, a gyár sonkaüzemének vezetője az MTI-nek elmondta, hogy vételár 16 százaléka önerő, azaz a konzorciumba tömörült cégek, vállalkozások, a dolgozók és a menedzsment "adott össze" mintegy 900 millió forintot. Az ügyvezető úgy vélte, hogy 100-120 dolgozónál többet nem kell majd leépíteni az új évben.