Kétszázan már leléptek a Suzukitól

Vágólapra másolva!
A Magyar Suzuki Zrt.-nél 201 dolgozó mondott fel önként, az 1200 fős létszám-leépítési terv bejelentése óta - közölte a társaság kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a vállalattól távozók megkapták a 2009. február 18-ig járó átlagos munkabérüket és béren kívüli juttatásaikat, valamint az év végi prémiumot.
Vágólapra másolva!

A Suzuki Zrt. hangsúlyozta: az elbocsátások feltételeit az Üzemi Tanáccsal egyeztetve alakítja ki. A menedzsment és az Üzemi Tanács között december 4-én kezdődtek egyeztetések a csoportos leépítésről. A vállalat először azokkal osztja meg, akiket az intézkedés érint. Az elbocsátások részleteiről kizárólag a belső dolgozói tájékoztatást után adnak részletes információkat - hangoztatja a közlemény.

Egy korábban az MTI birtokába került dokumentum szerint a személyzeti igazgató, Izsák György tájékoztatta a munkavállalókat, hogy "a vállalati költségtakarékossági intézkedéseknek megfelelően" január 5-től a Suzuki 13 magyar és 12 szlovák településről megszünteti a munkásszállítást. A listán kisebb falvak mellett Tatabánya, Tata és Komárom is szerepel. A vállalat közleménye szerint a Magyar Suzuki Zrt. január 5-től csak a gyár 30 kilométeres körzetében üzemelteti buszjáratait. Azok a dolgozóknak, akik továbbra is dolgozni szeretnének a gyárban, a vállalat a belső szabályzatnak megfelelően hozzájárulást ad, hogy elérhessék a munkásbuszok lakóhelyükhöz legközelebbi megállóját a 30 kilométeres körön belül.

Visszavett termelés, több elbocsátott

A vállalat hivatalos bejelentése szerint december 8-tól két műszakban termel tovább a Magyar Suzuki Zrt., az intézkedés miatt 1179 fős létszámleépítést közöltek az üzemi tanáccsal, utóbb az elbocsátottak tervezett számát 1200 főre módosították, amiben nincsenek benne a próbaidős és a kölcsönzött dolgozók.

A kereslethez alkalmazkodva csökkentették a termelési terveket. Az idén a tervezett 300 ezer helyett csak 280 ezer gépjárművet gyártanak, a jövő évi gyártási terv pedig egyelőre 210 ezer gépkocsi, azonban piaci fejleményeket követve a gyártási tervet havonta felülvizsgálják - közölte a Magyar Suzuki Zrt.