Nem hozott megváltást a Fekete Péntek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban ötéves rekord ütemben csökkent a kiskereskedelmi forgalom novemberben. A fogyasztók 3,8 százalékkal költöttek kevesebbet, mint októberben, közölte felmérésének eredményét a SpendingPulse csütörtökön. Októberben 1,5 százalékkal apadt a forgalom.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A cég szerint a visszaesés nem csak kevesebb vásárlást jelent, hanem azt is, hogy az árak csökkennek, illetve a vevők az olcsóbb árukat keresik. A novemberi visszaesésben a legnagyobb szerepe annak volt, hogy a benzin tovább olcsóbbodott, kevesebb mint a felébe kerül, mint a júliusi árcsúcs idején.

Az autó- és az üzemanyag-vásárlást leszámítva, a fogyasztói költekezés 1,3 százalékkal volt kisebb novemberben, mint októberben, a 0,9 százalékos októberi visszaesés után.

Az Egyesült Államokban rendszerint a hálaadás utáni pénteken indul a karácsonyi roham. Ezt a napot szokás Fekete Pénteknek nevezni, mivel a cégek könyvelése a negatív piros tartományból ekkor szokott átfordulni, a pozitív mérlegszámokat pedig fekete tintával tüntetik fel. Idén a hatalmas akciók ellenére is visszafogott volt a kereskedés az első nagy roham napján, így valószínűleg ez is hozzájárult a kiskereskedelem visszaeséséhez.