A Moody's rontotta Oroszország kilátását

Vágólapra másolva!
A felminősítés lehetőségére utaló pozitívról stabilra vette vissza Oroszország szuverén adósbesorolásainak kilátását pénteken a Moody's Investors Service, az ország külső likviditási pozíciójára nehezedő, megnövekedett nyomásra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a kilátásrontás az orosz közepes befektetői "Baa1" - más hitelminősítők metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő - rubel- és devizakötvény-adósi kockázati osztályzatára vonatkozik.

A Moody's megfogalmazása szerint a jelen helyzetben "jelentős mértékben halványult annak az esélye", hogy az orosz szuverén adósbesorolás a következő 12-18 hónapban javuljon, ahogy azt az eddigi pozitív kilátás valószínűsítette. Felminősítés esetén Oroszország átkerült volna az elsőrendű adósoknak járó "A" kategóriába.

A Moody's október végén még megerősítette a pozitív kilátást az orosz besoroláson, arra a várakozására hivatkozva, hogy a nagy devizatartalék és a korlátozott közadósság révén a kormány képes lesz sikeresen támogatni azokat a rendszerszintű fontossággal bíró bankokat és vállalatokat, amelyeket hátrányosan érintett a globális hitelpiac megroppanása.

Az azóta kifejtett erőfeszítések - amelyek célja a rubelárfolyam fenntarthatóbb szintre állítása volt, a banki és a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos aggodalmak erősítése nélkül - azonban nem bizonyultak hatékonynak, ráadásul igen sok pénzt felemésztettek a központi devizatartalékból - áll a Moody's elemzésében.

A Moody's enyhébben bánt Oroszországgal, mint egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's, amely a hét elején leminősítette az orosz szuverén devizaadósi besorolásokat, a portfólió- és egyéb tőkeáramlásokban bekövetkezett "éles fordulatra" hivatkozva, amelyek a cég szerint megdrágítják és megnehezítik az orosz gazdaság külső finanszírozási igényeinek kielégítését.

Az orosz devizaadósi besorolás a hétfői módosítás után megegyezik az S&P által a múlt havi osztályzatrontás óta Magyarországra érvényben tartott minősítéssel. A hitelminősítő az orosz adósosztályzat lerontásához fűzött londoni elemzésében kiemelte: augusztus óta Oroszország devizatartalékai 583 milliárd dollárról 455 milliárd dollárra süllyedtek.