Felügyeleti kudarc a felfedett pilótajáték

Vágólapra másolva!
Christopher Cox, az Amerikai Egyesült Államok tőzsdefelügyeletének (SEC) elnöke a CBS News hírcsatorna műsorában elismerte, hogy a Madoff-botrány óriási kudarc ügynöksége számára. A Wall Street történetének talán legnagyobb, 50 milliárd dolláros befektetői veszteségét okozó pilótajátékszerű csalásában Madoff meghamisította cége papírjait, hogy elrejtse ügyfelei elől a veszteségeket.
Vágólapra másolva!

Christopher Cox a műsorban kifejtette, hogy a felügyelet az utóbbi évtizedben egyszer sem tudta kivizsgálni a többszöri, hitelesnek tűnő állításokat Madoff visszaéléseiről. A felügyelet már 1999-ben levelet kapott Madoff csalásáról. A hatóság elnöke azt mondta, mélyen aggasztja, hogy a SEC szakértői többször is nyilvánvalóan hibáztak. Cox arra kérte a SEC főfelügyelőjét, hogy indítson teljes körű vizsgálatot a Madoff-ügy kezeléséről.

A 70 éves Madoff évek óta folytatott gigantikus csalására múlt héten derült fény, amikor maga az üzletember bevallotta, hogy vállalkozása egy nagy hazugság, egy hatalmas pilótajáték. Madoff kiemelkedően magas hozamot ígérve vonzotta magához a befektetőket - bankokat, befektetési alapokat és magánszemélyeket egyaránt -, és az új befektetésekből fizette ki az előző befektetői kört

Akár 20 év börtönt is kaphat

Bernard Madoff New York-i üzletember szabadlábon maradhat, de házi őrizetbe kerül és elektronikus megfigyelés alá helyezik - közölte egy szövetségi bíró szerdán. A bíró azt is elrendelte, hogy Madoff feleségének, Ruthnak be kell szolgáltatnia útlevelét. Madoffot 20 év börtönbüntetésre és 5 millió dollár pénzbírságra ítélhetik, ha bűnösnek találják a kötvénycsalási vádakban.

A Wall Street-i üzletembert múlt csütörtökön letartóztatták, de 10 millió dolláros óvadék ellenében még aznap szabadon engedték. A bíró szerdai döntése szerint Madoff bokájára elektronikus nyomkövetőt erősítenek és ezentúl este 7 óra és reggel 9 óra között nem hagyhatja el manhattani lakását, amelynek értékét 7 millió dollárra becsülik.

Érzékeny veszteség ért több ismert személyiséget

Madoff szélhámossága különösen érzékeny veszteséget okozott azoknak a zsidó jótékonysági alapoknak, amelyek bizalommal fordultak a zsidó vallású üzletemberhez. Carl és Ruth Shapiro Családi Alapítványa 145 millió, a Nobel-békedíjas Elie Wiesel Humanitás Alapítványa 37 millió dollárt vesztett. Több alapítvány arra kényszerül, hogy beszüntesse működését

A legnagyobb veszteséget elszenvedő magánszemély a 95 éves, emberbaráti tevékenységet végző Carl Shapiro, aki alapítványának pénzén kívül magánvagyonából is jelentős összeg, 545 millió dollár kezelését bízta Madoff befektetési cégére. Shapiro, aki több mint 50 éve "személyes, közeli viszonyban" volt az üzletemberrel, lehangolónak nevezte, hogy ilyen sok jótékonysági szervezet és magánszemély életére volt negatív hatással a csalás, olyanok szenvedtek kárt, akik megbíztak Madoffban.

Túl sokáig működött a pilótajáték

A felszámolási eljárás már megkezdődött Madoff befektetési cége, a Bernard L. Madoff Investment Securities ellen, amely körül a vizsgálatok még hónapokig eltarthatnak. Az viszont már kiderült, hogy a volt Nasdaq-elnök kettős könyvelést vezetett: az egyikben cége valódi ügyletei szerepeltek, a másik, a sikereket tükröző álkönyvelés pedig befektetői számára készült - közölte a New York-i tőzsdefelügyelet (SEC).

A The Wall Street Journal szerdai írása szerint a Madoff-csalás körül hemzsegnek a kérdések. Mindenekelőtt arra kell választ adni, hogyan létezhetett ilyen hosszú ideig egy ekkora méretű csalási séma. Hogyan lehetett a New York-i tőzsde szakembereit ennyi időn keresztül becsapni, hiszen, visszatekintve, sok árulkodó jel volt? Az sem érthető, miért vallotta be csalását Madoff és várta be a rendőröket, ahelyett, hogy csomagolt volna és a pénzzel egy olyan országba utazott volna, amely nem adja ki az amerikai hatóságoknak.