PBA: stagnált a kötelezőváltók száma

Vágólapra másolva!
A kampány elején született prognózisok - miszerint 2008-ban a váltók száma elérheti az egymillió főt - úgy tűnik, nem igazolódnak be. A tavalyi 650-700 ezer biztosítóváltó ügyfél mellett idén hasonló számú váltóval kalkulálhatunk - áll a PBA sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

Az idei kötelezőbiztosítás-váltási kampányban mintegy 35 ezren adtak megbízást a PBA Praeventio Biztosítási Alkusz Kft.-nek szerződéskötésre; így a tavalyival közel azonos számú kontraktus köttetett. A PBA-nál az idei esztendő sláger biztosítója az Allianz volt: 28 százalékos részesedést ért el, ugyanakkor innen távozott a legtöbb ügyfél is, a meglévőek mintegy 17 százaléka.

Az Allianz mögött végzett - igaz, jelentősen lemaradva - az idén alakult Wáberer-érdekeltség, a Wabard Biztosító, 17 százalékos részesedést ért el, így a PBA-nál a második helyen végzett. Mint arra már korábban a PBA szakértői is felhívták a figyelmet, a MÁV ÁBE nyári csődje nem rengette meg az ügyfelek bizalmát az egyesületi formában működő biztosítókban; a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) harmadik helyen végzett a 2008-as versenyben, 14 százalékos részesedéssel.

A legrosszabb eredményt idén két kis biztosító érte el: az MKB Biztosítónál csupán 28 darab új megbízást kötöttek, a TIR Biztosító Egyesületnél pedig 38-at. A szintén egyesületként működő KÖBE-vel ellentétben a kampány legdrágább díját ajánlotta a TIR, 49 ezer forintot évente.

A felmondások rangsorában is az Allianzt a Generali követi, idén negatív szaldóval zárt. Ügyfeleik 12 százaléka mondta fel szerződését és csak 6 százalékos új kötési részesedésre futotta.