Ínséges esztendőt jósol a svájci kormány

Vágólapra másolva!
A svájci kormány jelentősen változtatott a gazdaság jövő évi alakulásával kapcsolatos várakozásán. Kedden közölt új előrejelzésében már 0,8 százalékos gyengülést jósol az eddig várt 1,3 százalékos növekedés helyett.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormány gazdasági szakértői úgy látják, hogy is csak 2010-ben szerényen, 1,0 százalékkal nő majd a GDP. A gazdasági körülmények romlása jelentős hatással van a munkanélküliségre is: jövőre 3,3, 2010-ben 4,3 százalékra emelkedik a ráta. A kormány egyidejűleg felülvizsgálta inflációs előrejelzését is: jövőre 0,9, 2010-re 0,8 százalékot jósolnak az ország vezetői.

A gazdaság jövő évi alakulásával kapcsolatos új kormányzati előrejelzés összhangba került a svájci nemzeti bank (SNB) várakozásával. Az SNB a múlt héten közölte, hogy a jövő évi GDP várhatóan 0,5-1,0 százalékkal hanyatlik. Akkor a bank éppen a recessziós kilátásokra, valamint a mérséklődő inflációra hivatkozva csökkentette fél százalékponttal, 0,50 százalékra irányadó kamatcélját. Az SNB októberben öt év után először csökkentette kamatcélját.