Házkutatás a Hypo Real Estate-nél

Vágólapra másolva!
A müncheni államügyészség szerdán átkutatta a súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitel intézet irodáit, illetve a bank korábbi vezetőinek lakását és számos írásos dokumentumot lefoglaltak.
Vágólapra másolva!

Az államügyészség piaci manipulációra, hamis adatközlésre, illetve hűtlen kezelésre gyanakszik. Az ügyben átvizsgálták a bank 2007 november és 2008 szeptember között hivatalban lévő igazgatósági tagjainak, valamint a felügyelő bizottság korábbi elnökének a lakását is.

A müncheni pénzintézet volt az Egyesült Államokból kiinduló, s Németországot is erősen sújtó pénzügyi válság első német áldozata. A történtek nyomán a Hypo Real Estate elnöke lemondásra kényszerült.

A müncheni pénzintézet november végén jelentette be, hogy likviditásának erősítése érdekében a kormány garanciaalapjából 20 milliárd eurót igényelt. A garanciavállalást elsősorban a HRE adósság-visszafizetésének fedezetét szolgálja. A müncheni intézetnek január 15-ig kell eleget tennie visszafizetési kötelezettségeinek.

A müncheni államügyészség a német részvényesek védelmi szervezetének büntetőfeljelentése alapján kezdte meg a vizsgálatot. A részvényesek egyebek mellett csalással, téves adatszolgáltatással vádolják a HRE vezetését.