Vágólapra másolva!
Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén októberben 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az idén az első tíz hónapban a mezőgazdasági termelői árak 2,9 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ez a növényi termékek árszínvonalának 6,8 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és az állati termékek árainak 16,1 százalékos növekedéséből adódott.

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén szeptemberben 8,8 százalékkal csökkent a 2007 szeptemberihez képest. Tavaly októberben a mezőgazdasági termelői árak 34,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, ezen belül a növényi termékek ára 63,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 6,7 százalékkal nőtt.

Az idén októberben a gabonafélék termelői ára az előző év októberéhez viszonyítva 44,3 százalékkal csökkent. Egy kilogramm búza felvásárlási átlagára ebben a hónapban 35,7 forint volt - az első félévre jellemző magas árszínvonal után júliusban, a betakarítás kezdetekor esett le 37,5 forintra, azóta csak kismértékben változott. Eközben a kukorica ára augusztusban még 35,5 forint volt kilogrammonként, ez októberre 25,5 forintra csökkent. A KSH megjegyzi, hogy a kukorica értékesítésének jelentős része októberben és novemberben történik.

Az olajos növények termelői ára októberben 15,2 százalékkal csökkent 2007 októberéhez képest, ezen belül a napraforgómag átlagára a nyári, 100 forint/kilogramm feletti árról októberre 76,5 forintra mérséklődött.

A burgonya termelői ára az előző év azonos hónapjához képest 25 százalékkal csökkent.

A zöldségfélék termelői ára tavaly októberhez viszonyítva 3,1 százalékkal nőtt. A jelentősebb termékek közül a zöldpaprika és a paradicsompaprika ára emelkedett, 24,7, illetve 3,2 százalékkal, a kisebb súlyú leveszöldségeké, mint például a sárgarépáé és a petrezselyemgyökéré mérséklődött, 8,5, illetve 29,7 százalékkal.

A gyümölcsök 41,8 százalékos termelőiár-csökkenését két termék határozta meg. Az egyik az alma, amelynek ára a felvásárolt mennyiség volumenének nagy mértékű növekedése következtében 66,1, százalékkal esett tavaly októberhez képest. (Az alma felvásárlási ára októberben 15,4 forint/kilogramm volt, ezt döntő mértékben az ipari felhasználásra kerülő termék áralakulása határozta meg.) A másik, jelentős súlyú termék a borszőlő volt, amelynek termelői ára 21,5 százalékkal csökkent előző év azonos időszakához képest.

A vágóállatok termelői árainak 12,6 százalékos növekedése a vágósertés árának 25,5 százalékos, a vágóbaromfi árának 1,5 százalékos, illetve a vágómarha árának 2,8 százalékos emelkedéséből adódott. Az állati termékek árainak 0,6 százalékos csökkenésén belül a tavaly októberihez viszonyítva az étkezési tyúktojás termelői ára 5,5 százalékkal nőtt, a tejé 2,8 százalékkal csökkent. A tej felvásárlási ára a januári literenként 96,5 forintos csúcs után októberben 76,7 forintra mérséklődött.

Az idén az első tíz hónapban a gabonafélék termelői átlagára 10,3 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához képest. Az ipari növények ára az első tíz hónapban 11,4 százalékkal haladta meg a 2007 január-októberit. A burgonya ára ugyanebben az időszakban 12,4 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 8,9 százalékkal nőtt, a gyümölcsöké 21,1 százalékkal csökkent 2007 azonos időszakához mérten.

A vágóállatok termelői árai 15,0 százalékkal nőttek a 2007 január-októberihez képest. Jelentős árnövekedést regisztráltak a vágóbaromfinál (17,9 százalék) és a vágósertésnél (16,0 százalék); a vágómarha esetében viszont csak csekély mértékben, 2,6 százalékkal nőttek az árak. Az előző év első tíz hónapjához képest az állati termékek termelői árai átlagosan 17,7 százalékkal emelkedtek, ezen belül a tej termelői ára 19,1, az étkezési tyúktojásé 15,3 százalékkal.