Tremonti: Olaszország nem Argentína

Vágólapra másolva!
Nem Olaszország az, amelyik úgy jelenthet csődöt adósságaira, mint egykor Argentína tette - jelentette ki az olasz sajtóban megjelent összehasonlításokra Giulio Tremonti olasz pénzügyi és gazdasági miniszter, aki példátlannak, minősíthetetlennek nevezte a sajtó célzását.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja!

A miniszter azonban egy televíziós műsorban éppen Argentínával példálózott, hogy más országok a mostani válság következtében hasonlóan végezhetik.

Maurizio Sacconi, aki a jóléti ügyekért felel az olasz kormányban a Dow Jones amerikai hírügynökség szerint az olasz és a német államkötvények közötti hozamkülönbségre utalva szerdán megjegyezte: Olaszország nem engedheti meg magának, hogy esetében olyan helyzet alakuljon ki, mint Argentínában.

A latin-amerikai állam 2002-ben jelentett fizetési csődöt államadósságaira.

A legnagyobb hiány Európában

Az olasz kormány tagjai azonban az olasz adóssághelyzetet biztos lábakon állónak mondják, jóllehet Olaszország államadóssága a legnagyobb Európában az ország gazdaságához mérve, a GDP 105 százalékát éri el.

Tremonti is aláhúzta: biztos kötvény az olasz államé. Argentína fizetési csődjében ugyanakkor szerepet játszott, hogy az adósságpapírjaiban rejtőző kockázatot nem tárták fel eléggé a befektetőknek.