Az ír Citibankba olvad be a magyarországi

Vágólapra másolva!
Önálló cégből az ír City-leány hazai fióktelepévé alakul át a magyar Citibank. A lépésnek nincs köze a pénzügyi válsághoz, és az ügyfeleket közvetlenül nem érinti a változás.
Vágólapra másolva!

A Citibank Zrt. 2009. január 1-jétől beolvad az írországi székhelyű Citibank Europe plc-be, és annak magyarországi fióktelepeként fog működni - közölte a Citibank az [origo]-val.

"A lépés egy globális stratégia része, amely a Citi szervezeti felépítésének racionalizálására irányul, és a régiónkban három éve kezdődött. Fizikai jelenlétünk megmarad Magyarországon, meglévő termékeinket és szolgáltatásainkat változatlan formában nyújtjuk ügyfeleinknek" - idézi a cég közleménye Batara Sianturit, a Citibank Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

Sianturi kiemelte, a magyar jogi szervezet átalakítása nagyobb mérlegfőösszeget és hitelezési kapacitást eredményez. A Citibank Europe plc 6,8 milliárd eurós mérlegfőösszeggel és 1,4 milliárd eurós saját tőkével rendelkezett 2007 végén.

Az ügyfelekkel érvényben lévő szerződések és ügyfélkapcsolatok jogutódlással automatikusan átszállnak az új szervezetre, az ügyfeleknek nem kell tenniük semmit. Valamennyi meglévő ügyfél bankszámlaszáma és bankkártyaszáma változatlan marad. Az európai uniós követelményeknek megfelelően 2009. január 1. után a betétbiztosításra és a befektetésbiztosításra az ír törvények vonatkoznak.

A régióban nem a hazai érdekeltség az első a sorban: a csehországi érdekeltség az idei évnek már fióktelepként vágott neki. Az átalakulási folyamat a szlovák és a román leánybank átalakulásával folytatódik.

A Citibank 2009. január 10-én teljes (könyvelési és pénztári) bankszünnapot tart.