Jövőre csökken a távhő ára

Vágólapra másolva!
Legfeljebb nyolcszázalékos díjmérsékléssel számolhatnak jövőre a szociális távhőtámogatásra nem jogosult fogyasztók. Egy 52 négyzetméteres, átlagos fogyasztású lakás esetén ez 23 ezerforintot jelenthet.
Vágólapra másolva!

Aláírta szerdán azt a megállapodást Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója és Nicolas Katcharov, a Budapesti Erőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója, amelynek köszönhetően a fővárosi lakossági fogyasztók mintegy öt százalékkal alacsonyabb díjat fizethetnek a távfűtésért - tájékoztatta a Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Főpolgármester-helyettesi Kabinet sajtóirodája közleményében az MTI-t.

A Főtáv ezen felül mintegy 1,5 százalékkal csökkentené a távhőköltségeket, amely javaslatról a Fővárosi Közgyűlés januári ülésén dönt. Ez 4000 forintot jelentene éves szinten egy átlagos lakás esetén (52 négyzetméter alapterület, 135 légköbméter, 43,1 gigajoule éves fogyasztás.)

A csökkenés harmadik eleme, hogy a parlament döntése értelmében januártól minden fogyasztó, aki nem jogosult a szociális távhőtámogatásra, az év első és utolsó három hónapjában, vagyis hat hónapon át havi 1150 forint távhődíjjuttatásban részesül. Ez évente további 6900 forinttal csökkenti a távhődíjat.

A három döntés értelmében tehát jövőre közel 23.000 forinttal - 8,5 százalékkal - csökkenhet egy átlaglakás távhőköltsége. Ezen felül továbbra is jár a 10 százalékos alapdíjkedvezmény azoknak, akik csatlakoznak a Főtáv ÖkoPlusz programjához, és korszerűsítik fűtésrendszerüket - áll a közleményben.