Cégautóadó az evás vállalkozásoknak is

Vágólapra másolva!
A nem elektromos motorral hajtott cégautók után akkor kell cégautó adót fizetni, ha azokra költséget számoltak el, mivel az eva jövő évtől nem tartalmazza a cégautóadót, az e körbe tartozó vállalkozások sem mentesülnek a fizetése alól - mondta az MTI-nek Zara László adótanácsadó szerdán.
Vágólapra másolva!

A múlt héten elfogadott adótörvény módosítások vagyoni típusú adóvá tették a cégautóadót, mégpedig úgy, hogy nem a kocsi értéke, hanem a motor hengerűrtartalma az adó alapja. Így 1600 köbcentiméter hengerűrtartalomig havi 7000 forint, míg afelett havi 15 000 forint a cégautóadó, amit negyedévente, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell bevallani és megfizetni.

A Pénzügyminisztériumban elmondták, hogy az eva hatálya alá tartozó adóalanyok közül a társas vállalkozásoknak kell majd cégautóadót fizetniük jövőre, míg az egyéni vállalkozóknak nem. A lízingelt cégautó adóját a lízingbe vevő fizeti.

Külön paragrafus sorolja fel az adó alól mentesítettek körét. Nem kell cégautóadót fizetni a megkülönböztető jelzéssel felszerelt kocsik után, valamint azokra sem, amelyeket egyház, vagy egyházi karitatív szervezet üzemeltet, illetve a halottszállító autó is a kivételek közé tartozik. Az autókereskedők is mentességet kaptak az adófizetés alól, és nem kell cégautóadót fizetniük azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek, amelyek súlyosan fogyatékos személyeket szállítanak. Végül a tb által finanszírozott háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátást szolgáló autók után sem kell adózni. A cégautók adója a központi költségvetést illeti.