Nagyot lépett a Fed, zéró közelében az amerikai kamat

Vágólapra másolva!
Ahogy arra számítani lehetett, az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve vágott az irányadó kamaton, ám a fél százalékpontos várakozásokat meghaladó mértékben 75 bázisponttal 0,25 százalékra csökkentette a rátát.
Vágólapra másolva!

Fontos kamatát mérsékelte kedden az amerikai Fed: az egynapos (overnight) kamat célsávját 0 és 0,25 százalék közé vitte le az úgynevezett szövetségi alapok kamata esetében. A jelentések szerint ez gyakorlatilag megfelel az alapkamat 75 bázispontos csökkentésének, az eddigi 1 százalékról, ellentétben az 50 pontos csökkentési várakozásokkal. A Federal Reserve nagyot lépett, hiszen a kamatvágás meghaladta az elemzők félszázalékpontos várakozását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kamatcsökkentéssel történő gazdaságélénkítési lehetőségek kimerülőben vannak. Könnyen lehet, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed így próbál a gazdaság egyéb döntéshozóinak irányt mutatni.

Még a 75 bázispontos kamatvágásnál is bátrabb döntés, hogy a Fed a MarketWatch szerint a 0 százalékot jelölte meg új kamatcélként. Legutóbb október végén fél százalékponttal (50 bázisponttal) 1 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a szövetségi napikamatcélt az amerikai Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC). A lépés megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az elmúlt bő egy évben az irányadó amerikai (központi banki) alapkamat 5,25 százalékról süllyedt le 0,25 százalékra, mostantól gyakorlatilag megcélozva zéró kamatszintet.

Amerikában egész nap a Fed döntésére vártak a piacok: paradox módon pont a negatív adatok keltettek optimizmust, hiszen az autógyárak csőd szélére kerülése, a rekord mértékben visszaeső lakásépítések, és a novemberi 1,7 százalékos defláció gyakorlatilag megkötötte a pénzintézet kezét. A recesszió és az inflációs nyomás eltűnése miatt az egyetlen racionális lépés a hitelkondíciók újbóli enyhítése volt.

Eufóriában a tőzsde, gyengül a zöldhasú

A lépést követően meredeken emelkedni kezdtek a fontosabb amerikai indexek: a Dow Jones, a Nasdaq és az S&P 500 a döntést követő 10 percben egyaránt több mint 1,5 százalékot erősödött, méghozzá úgy, hogy már előtte is nyereségesek voltak a keddi kereskedés folyamán.

Ezzel ellentétes a dollár mozgása: az amerikai deviza azonnal jelentős gyengülésbe kezdett, az eurót már 1,39 fölött jegyezték, és már 193 forintot sem ér egy dollár. Mivel a piac csak félszázalékos csökkentésre számított, ez a gyengülés természetesnek mondható.