Egy forinttal drágult az euró

Vágólapra másolva!
A magyar deviza gyengüléssel indult útjára kedden. Az euró árfolyama 268 fölé ugrott, elősorban a lengyel zloty gyengélkedése miatt.
Vágólapra másolva!

Kedden délelőtt 268,50 forintot kellett adni egy euróért a bankközi devizapiacon, szemben a hétfőn délutáni 267 forint feletti árfolyammal.

A svájci frank is drágább lett, 168,30 forintról 170 forintra változott a jegyzés, miután az alpesi ország devizája az euróval szemben erősödött a nemzetközi piacokon.

A több mint 1 forintos drágulása elsősorban a zloty mélyrepülésével magyarázható. A lengyel fizetőeszköz euróhoz mért árfolyama áttörte a lélektani határnak tekitnett 4,00-ás szintet, és azóta szabadesésben van a kurzus - mondta Kolba Miklós. Az ING devizaüzletágának vezetője hozzátette: egyébként komoly befektetői aktivitásról nem lehet beszélni a magyar piacon, vagyis meglehetősen mérsékelt a forgalom. Ilyen helyzetben könnyen - egy-egy viszonylag alacsony értékű tranzakcióval - elmozdítható az árfolyam - tette hozzá a szakember.

Kolba Miklós szerint a következő napokban a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn esedékes kamatmeghatározó ülése lehet befolyással a forintpiacra. Ha a magyar jegybankárok tanácskozásáig marad a mostani - 268 forint feletti - eurókurzus, akkor elmaradhat a több elemző által korábban szinte biztosra vett kamatcsökkentés.