A zloty rángatta a gyengülő forintot

Vágólapra másolva!
Kissé gyengült a forint szerdán a budapesti bankközi kereskedésben. Délután fél ötkor 263,65/75 forint volt az euró árfolyama, a kedd délutáni 262,70/85 forint után.
Vágólapra másolva!

A forint árfolyama ma váratlan fordulatokkal, 2 forintos sávban, 262 és 264 között mozgott az euróval szemben. Ez többek között a zloty mozgásainak számlájára írandó, amely egyébként a hazai devizánál jóval nagyobb, 2 százalékos sávban ingadozott - írta délutáni elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

Egy-egy tétel piacra kerülése a mérsékelt forgalom, az alacsony likviditás miatt jelentős árfolyammozgást volt képes előidézni a forintpiacon. A magyar fizetőeszköz azonban a régiós devizák közül még így is a stabilabbak közé tartozik. A lej a román politikai bizonytalanság miatt gyengélkedik, a zloty pedig napok óta spekulációs célpontnak számít - mondták el devizapiaci kereskedők az MTI-nek.

Geszti Pál, az ING devizakereskedője még délelőtt azt mondta az [origo]-nak, hogy "karácsonyi hangulat", vagyis visszafogott befektetői aktvitás jellemzi a devizapiacot - az ünnepek előtt ez nem meglepő, a piaci szereplők ilyenkor kevésbé alakítanak ki nagyobb értékű pozíciókat.

A nemzetközi piacokon az euró/dollár árfolyam elmozdulása volt látványos folyamat: délután már 1,30 felett alakult a délben még 1,29-es árfolyamszint. A dollár árfolyama Budapesten 202,40/60 forint volt délután, míg kedden még 204,58/71 forinton jegyezték.

Az MNB hivatalos devizaárfolyam-jegyzése alapján délben egy svájci frank 168,49 forint, 100 japán jen pedig 219,46 forint volt. A nemzetközi kereskedelemben a svájci frank árfolyama délután 169,40 forint, 100 japán jené pedig 218,25 forint.