Az év vége meglepheti a forintot

Vágólapra másolva!
Szerdán délelőtt drágult a magyar deviza, az eurót nem sokkal tíz óra előtt 262 forint felett jegyezték, szemben a kedd délutáni közel 263 forintos árfolyammal. A karácsonyi hangulat érezhető, vagyis semmittevés zajlik a piacon. Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy az év vége - nem feltételenül pozitív - meglepetést tartogat a forint számára.
Vágólapra másolva!

Karácsonyi hangulat, vagyis visszafogott befektetői aktvitás jellemzi a bankközi devizapiacot. Alacsony a forgalom, kevés az üzlet - mondta az [origo]-nak Geszti Pál, az ING devizakereskedője. Az ünnepek előtt ez nem meglepő, a piaci szereplők ilyenkor kevésbé alakítanak ki nagyobb értékű pozíciókat.

A forint egyébként erősödött ebben a piaci környezetben. Kedd délután még 263 forint közelében jegyezték az eurót, szerdán, nem sokkal 10 óra előtt már 262,50 forint körül járt az árfolyam. Ekkor a dollárért 202,20, a svájci frankért pedig 168 forintot kellett adni.

Geszti Pál elmondta, az érdektelenség miatt egy-egy tranzakcióval könnyen el lehet mozdítani az árfolyamot, de nem várható komolyabb forinterősödés. A 261 forint alatti szinteken ugyanis több támasz van, ami gátat vethet a magyar deviza drágulásának. Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője viszont úgy véli, ha a nemzetközi piacokon továbbra is az optimizmus lesz az úr, akkor elképzelhető, hogy az euró árfolyama 260 forint közelébe gyengül.

A Commerzbank elemzői pedig arra mutattak rá, hogy az utóbbi napokban a magyar deviza mozgása kapcsán többször emlegetett erősödés némiképp túlzás. A piacon ugyanis a nyári uborkaszezont idéző semmittevés zajlik "A forint egyelőre altatja a piacot, de nem kizárt, hogy az év vége még tartogat meglepetéseket. És nem feltétlenül a pozitív fajtából" - derül ki a Commerzbank piaci kommentárjából.