Az euró 270 forint közelébe került

Vágólapra másolva!
A forint kedden délután, zárás előtt nem sokkal a 269,5 forint/eurós határt is súrolta, aztán kicsit visszaerősödött 268,70 forint/euróra - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizakereskedője.
Vágólapra másolva!

Kolba szerint a forintgyengülésnek nem magyar okai vannak. Devizánk a régióval, elsősorban a zlotyval együtt veszít értékéből. Igaz, a forintnál ez a negatív tendencia nem olyan erős, mint a lengyel fizetőeszköz esetében. A zloty egyébként két hete gyengül Kolba szerint, ezt a forintnak "illik" követni, ha nem is túlzottan nagy elánnal teszi ezt a magyar pénz.

A magyar deviza nap közben egy ideig erősödött is, akkor lement egészen 266,5 forint/euró közelébe, délután gyengült hirtelen. Esett a magyar pénz árfolyama a svájci frankhoz képest is, a reggeli 168,5-ről délután megközelítette a 171 forint/frankos határt is, majd egy kicsit erősödve záráskor 170 felé tartott a forint.

Az, hogy a forint hajszálnyira megközelítette a 270-es átváltási árfolyamot az euróval szemben, elsősorban nem hazai folyamatoknak köszönhető, hanem annak, hogy a dollár erősödésére korábban nyitott pozíciókat kezdik lezárni a kereskedők, vételi nyomást helyezve az euróra - kommentál Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Tehát most kivételesen az euró erősödik a forinttal szemben.

Az euró erősödése miatt az összes régiós deviza gyengült. A zloty a 4-es átváltási árfolyam átlépése után ma újabb 2,5 százalékot vesztett értékéből és majdnem 4,1-ig esett a közös devizával szemben. Holnap a forint várhatóan 270 fölé gyengül az euróval szemben és kérdéses, hol lesz a teteje, jelenleg úgy tűnik, minden az euró/dollár keresztárfolyamtól függ. Az azonban nem valószínű, hogy 272-273 feletti eurókurzus alakulna ki a közeljövoben.