Szerbia 120 millió dollár EIB-hitelt kap

Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank (EIB) 120 millió dollár kölcsön nyújtásáról írt alá megállapodást Szerbiával. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ugyanakkor jelezte, hogy egy hónappal elhalasztja a Szerbiának adandó készenléti hitelről szóló döntést.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az EIB, amely Európai Unió saját pénzintézete, a 120 millió dollárt utak, iskolák és kórházak korszerűsítésére nyújtotta - közölte Diana Dragutinovity szerb pénzügyminiszter. A megállapodást jövőre még ratifikálnia kell a szerb parlamentnek. Az EIB 1,4 milliárd dollár kölcsönt folyósított eddig Szerbiának 2001 óta.

Ugyancsak pénteken a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közleményt adott ki arról, hogy január második felére halasztja a döntést a Szerbiának nyújtandó készenléti hitelről. Az IMF szerint addig a szerb kormány elkészítheti az inflációs előrejelzését és a pénzügy szektor stabilizálására vonatkozó tervét.A készenléti hitel megadásáról eredetileg december 19-én döntött volna az IMF.

Szerbia és az IMF november 14-én állapodott meg a 15 hónapra szóló 516 millió dolláros készenléti hitelről. A kölcsönmegadás egyik feltétele, hogy a kormány a jövő évi államháztartási hiányt a hazai össztermék 1,5 százalékára csökkentse az idei 2,7 százalékos deficitről. A szerb parlament a jövő héten kezdi meg a jövő évi költségvetés tárgyalását.