Az adóparadicsomok elleni küzd az EU

Vágólapra másolva!
Az adóparadicsomok elleni fokozottabb küzdelem és a Nemzetközi Valutalap (IMF) forrásainak növelési lehetőségei voltak napirenden az Európai Unió gazdasági- és pénzügyminisztereinek nem hivatalos Ecofin-találkozóján Párizsban.
Vágólapra másolva!

Christine Lagarde francia gazdasági miniszter - tájékoztatatása szerint - európai kollegáival áttekintette azokat a lehetőségeket, amelyekkel a gazdasági válság kezelése érdekében növelni lehetne az IMF forrásait, beleértve az európaiakat, a kétoldalúakat, a kvótákat, a kötelező hozzájárulásokat A találkozón jelent volt Dominique Strauss-Kahn, az IMF francia vezérigazgatója is, aki várhatóan pénteken jelenti be a Lettországnak nyújtandó IMF-hitelkeret részleteit.

A világ régi és új vezető gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoport novemberi washingtoni találkozóján elfogadott nyilatkozat értelmében az Ecofin résztvevői megállapodtak a nem együttműködő adóparadicsomok elleni fokozottabb küzdelemben. Az erről szóló információkat a miniszterek átadják a Pénzügyi Stabilitási Fórumnak (FST), hogy a szervezet az együttműködést elutasító adóparadicsomok elleni keményebb nemzetközi fellépés összehangolásához megfogalmazhassa elemzéseit és ajánlatait, mondta a francia miniszter.

Szintén a washingtoni csúcs nyomában az EU illetékes miniszterei egy nemzetközi "előzetes riasztási rendszer" életbe léptetésének lehetőségeit is megvitatták, amellyel a jövőben jobban érzékelhető lenne pénzügyi válsághelyzet kockázatának kialakulása. Lagarde elmondta: a miniszterek felkérték a Gazdasági és Pénzügyi Bizottságot, hogy dolgozzon ki alaposabb ellenőrzési mechanizmusokat, például módozatokat az uniós országok makrogazdasági helyzetének rendszeresebb ellenőrzésére.