Gyarapodás Amerikában

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdeindexek emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést, a Dow Jones közel 1 százalékkal került feljebb.
Vágólapra másolva!

Szerdán a Dow Jones Industrial Average (DJIA) - a New York-i börze irányadó indexe - 8761 ponton végzett, ami 0,8 százalékkal haladja meg a kedden jelentős süllyedés után elért végeredményt.

A mutató teljesítményét meghatározó 30 részvény többsége - szám szerint 18 papír - drágult, a legjobban az Alcoa szerepelt, az alumíniumiparban érdekelt óriásvállalat jegyzése közel 7 százalékkal emelkedett.

A félezer papír mozgását tükröző S&P 500 egy ponttal a 900-as szint alatt zárt, ez 1,2 százalékos plusznak felel meg. A mutató kosarában szereplő 500 részvényből 367 cég jegyzése emelkedett. A technológiai szektor indexe, a Nasdaq szerdán ugyancsak 1,2 százalékkal erősödött, így 1565 ponton fejezte be a szerdai kereskedést. A DJIA kedden 2,72 százalékos csökkenéssel, 8691,33 ponton végzett - 30 papírjából 27 mínuszban zárt. A Nasdaq 1,5, százalékkal, az S&P 500 pedig bő 2 százalékkal került lejjebb az előző nap.

Az indexek erősödésében főszerepet játszott az a várakozás, hogy a kongresszus megszavazza az amerikai járműgyártóknak szánt támogatást. Ezzel elkerülhető lenne több járműgyártó csődje, amely komoly gazdasági károkhoz vezetett volna. A törvényhozók már elvi megállapodásra jutottak arról, hogy a járműgyártók 15 milliárd dollár állami támogatást kapnak. Amennyiben a kongresszus jóváhagyja a tervet, a támogatást napokon belül átutalják.